ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μνημείο δια χειρός… Βολιωτών στο Μόναχο

μνημείο-δια-χειρός-βολιωτών-στο-μόνα-822467

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό, στις 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το μνημείο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης-πολιτισμολόγος κ. Λυκούργος Παπαντωνιάδης από τον Βόλο, αποτελείται από τρεις όρθιες μαρμάρινες πλάκες, όπου εξιστορούνται με ανάγλυφες παραστάσεις σταθμοί της ζωής των Ποντίων και η Γενοκτονία.

Την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου, σε συνεργασία με την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, η οποία και ολοπρόθυμα παρεχώρησε τον προαύλιο χώρο για την τοποθέτηση του μνημείου.

Η τελετή της Ημέρας Μνήμης άρχισε με την πένθιμη κρούση του μεγάλου κώδωνα του Ναού των Αγίων Πάντων και με την αποκάλυψη του τριπτύχου του μνημείου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντών Μονάχου κ. Χάρη Φωτιάδη.

Εκπρόσωποι των βαυαρικών Εκκλησιών, της Βαυαρικής Κυβέρνησης, της Βαυαρικής Βουλής, του Δήμου Μονάχου και άλλων οργανώσεων τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και με ομιλίες τους για τη Γενοκτονία. Παρέστησαν επίσης η γενική πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, και πρόεδροι ιδρυμάτων, οργανισμών και συλλόγων του Ελληνισμού Μονάχου.

Η μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρική εφημερίδα Münchner Merkur ανεφέρθη με ένα άκρως θετικό άρθρο στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι και η Γερμανική Βουλή (Βερολίνο) ανεγνώρισε και επίσημα, με απόφασή της στις 2 Ιουνίου 2016, τη γενοκτονία των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών λαών που ζουν στη Τουρκία. Στο άρθρο της η εφημερίδα παρέθεσε και μια φωτογραφία, που δείχνει τη Βαυαρή υφυπουργό να ανάβει το κερί στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσία του Βολιώτη πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της Βαυαρής υφυπουργού κ. Trautner, η οποία ευθαρσώς μίλησε για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, γεγονός που δεν συνηθίζεται σε γερμανούς πολιτικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου