ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Βόλος «ταξιδεύει» στην Αμερική

ο-βόλος-ταξιδεύει-στην-αμερική-47742

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ταξιδέψουν οι ομορφιές του Βόλου, της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας μέσω της επίσκεψης πολυμελούς ομάδας διακεκριμένων Αμερικανών, οι οποίοι κατέγραψαν σε μουσικό ντοκιμαντέρ τις ενθουσιώδεις εντυπώσεις τους. Οι συναυλίες που μαγνητοσκοπήθηκαν χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και προχθές στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, θα αποτελέσουν τουριστικούς πρεσβευτές της περιοχής στην Αμερική και τον Καναδά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

O μεγαλύτερος οργανισμός μουσικής δωματίου των ΗΠΑ, η Chamber Music Society of Lincoln Center, φιλοξενήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Μαγνησία μαζί με το βραβευμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα Live From Lincoln Center, στην πρώτη του διεθνή παραγωγή προκειμένου σε συνεργασία με την ΕΡΤ να παραχθεί ταινία για τα κονσέρτα που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένους χώρους στη Θεσσαλία.

Καταλυτικό ρόλο στο εγχείρημα έπαιξε ο Ελληνας ομογενής Βάσος Παπαγαπητός, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά πενήντα και πλέον χρόνια στη Νέα Υόρκη, στον χώρο της θεματικής κρουαζιέρας (πολιτιστική και εκπαιδευτική), συνιδρυτής της Travel Dynamics International (εταιρείας που ίδρυσε με τον αδελφό του Γιώργο), η οποία άνοιξε καινούργιους δρόμους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνάντησε χθες τα μέλη της αποστολής (που αναχωρούν σήμερα από τον Βόλο) έξω από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος επελέγη λόγω της θέσης, του χώρου, της ακουστικής αλλά και της ιστορίας του, όπως επισημάνθηκε.

Η Θεσσαλία, αντίστοιχα, επελέγη ως «τόπος ανεξερεύνητος στην Ελλάδα, και σκοπός του κ. Παπαγαπητού, είναι να ρίξουμε φως στις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας, μέσω της κλασικής μουσικής δωματίου», δήλωσε η Μαρία-Χριστίνα Μπακλαβά, συνεργάτιδα του κ. Παπαγαπητού. Παράλληλα η ίδια υπογράμμισε ότι τοποθεσίες όπως οι Μηλιές, το Πήλιο γενικότερα και ο Αγιος Κωνσταντίνος, έδωσαν το ιστορικό και πολιτιστικό στίγμα του Βόλου και της Μαγνησίας.

Σημαντική συνεργασία

Η συνεργασία της ΕΡΤ με το Live from Lincoln Center έδωσε «σάρκα και οστά» στο μουσικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα», προκειμένου να προβληθεί από την ΕΡΤ σε Ελλάδα και Κύπρο, και από το Live from Lincoln Center μέσω του PBS, του μεγαλύτερου Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, σε Αμερική και Καναδά.

Στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Επιμελητήριο Μαγνησίας είναι να διαδοθεί στα πέρατα του κόσμου το προικισμένο σε απαράμιλλες φυσικές ομορφιές τοπίο της Μαγνησίας, αλλά κι ο πολιτισμός και η σπουδαία ιστορία της, προσκαλώντας τους υψηλής στάθμης Αμερικάνους ταξιδιώτες να γνωρίσουν την ανεξερεύνητη Ελλάδα, όπως είναι η Θεσσαλία.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Παπαγαπητός εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι «προσπαθούμε να προωθήσουμε τον Βόλο, το Πήλιο και την υπόλοιπη Θεσσαλία».

Στο φιλόδοξο εγχείρημα συμμετείχε επίσης ο τουρ οπερέιτορ Γρηγόρης Φανουλάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον Βόλο, ο οποίος υπογράμμισε: «Προσπαθούμε, σε τοπικό επίπεδο, να κάνουμε όλες τις διευκολύνσεις, ούτως ώστε αυτά τα πρότζεκτ να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και καλή συνέχεια».

Διάσημος καθηγητής στον Βόλο

Στην πολυμελή ομάδα των Αμερικανών που απαρτίζουν την αποστολή και πλαισιώνουν τους διάσημους μουσικούς και το τηλεοπτικό συνεργείο στη Μαγνησία, συμμετέχει ο διάσημος φιλέλληνας καθηγητής πανεπιστημίου, Τζων Χέιλ.

Με αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διάσημος Αμερικανός αρχαιολόγος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Λούιβιλ στο Κεντάκι, αποκάλυψε ότι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκε με τις ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα που διάβαζε η γιαγιά του. «Μεγαλώσαμε, εγώ και τα αδέλφια μου, ακούγοντας για τον Ιάσονα, την Αργώ, την Τροία και τους ήρωες της αρχαιότητας, και πάντα ονειρευόμουνα να έρθω στην Ελλάδα. Εγινα αρχαιολόγος για να μπορώ να έρχομαι στην Ελλάδα και να κάνω αρχαιολογική έρευνα», είπε.

Ο κ. Χέιλ έχει επισκεφτεί κατ’ επανάληψη τη Μαγνησία, ερευνώντας τις ενάλιες αρχαιότητες και τα ιστορικά ναυάγια που έχουν συνδεθεί με μεγάλα γεγονότα, όπως ο πόλεμος μεταξύ Περσών και Ελλήνων. Παράλληλα πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες στους Δελφούς, ενώ συμμετείχε σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα στην ακτογραμμή των νησιών του Αιγαίου, μαζί με επιστήμονες από την Ελλάδα και διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Ο ίδιος πραγματοποίησε διαλέξεις στα μέλη της αμερικανικής ομάδας που ταξίδεψε στον Βόλο, ενώ τόνισε ότι: «Θα μιλάω για το ταξίδι μου στον Βόλο και θα δείχνω τις φωτογραφίες μου στους ανθρώπους της Αμερικής, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Ελλάδα», εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ιστορία που χάνεται στα πέρασμα των αιώνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου