Ολλανδία: Μια χώρα με... 2.500 Ελληνες φοιτητές

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-27, 20:59:50
Ολλανδία: Μια χώρα με... 2.500 Ελληνες φοιτητές

Αυξητική εμφανίζεται κάθε χρόνο η τάση της φοίτησης Ελλήνων στα ολλανδικά πανεπιστήμια, ωστόσο με μικρότερους αριθμούς συγκριτικά με τις χρονιές πριν από την κρίση. Έτσι, η ελληνική φοιτητική κοινότητα στην Ολλανδία έπεσε στην έκτη από την τέταρτη θέση, όπου βρισκόταν τρία χρόνια πριν, ενώ σήμερα αριθμεί 2.500 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όταν το 2006, που ξεκίνησε συστηματικότερα το ενδιαφέρον των Ελλήνων, υπολογίζονταν περίπου στους 400.

Την πρώτη θέση ξένων φοιτητικών κοινοτήτων στη χώρα κατέχουν οι Γερμανοί (23.000) και ακολουθούν οι Κινέζοι (6.000), οι Βέλγοι και οι Βρετανοί.

Το αμείωτο ενδιαφέρον για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα των Κάτω Χωρών οφείλεται τόσο στα οικονομικά δίδακτρα και το χαμηλό κόστος ζωής όσο και στο γεγονός ότι όλα τα προγράμματα είναι αγγλόφωνα και η διαδικασία αναζήτησης προγραμμάτων και εγγραφής είναι ταχύτατη, αφού τα εκεί ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι μόλις 12.

«Τα ολλανδικά πανεπιστήμια είναι λίγα και όχι πολύ μεγάλα, ώστε να προκαλούν την αίσθηση του χάους στους φοιτητές. Οι φοιτητικές κοινότητες είναι συνήθως 10-20.000 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν γρήγορα την αναζήτηση των προγραμμάτων που προσφέρονται και να διαπιστώσουν την ποιότητά τους. Φυσικά, το βασικότερο κίνητρο είναι τα χαμηλά δίδακτρα, που είναι 2.000 ευρώ ετησίως, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά. Υπάρχουν και εξαιρέσεις μεταπτυχιακών, όπως για παράδειγμα εξειδικευμένα MBA, όπου τα δίδακτρα κυμαίνονται από 12-17.000 ευρώ ετησίως» ανέφερε η μορφωτική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μάρθα Τριανταφύλλου.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής για ένα φοιτητή, υπολογίζεται στα 800-1.000 ευρώ μηνιαίως και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ μικρότερο, ανάλογα με το ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος για τη στέγασή του. Η κ. Τριανταφύλλου επέστησε την προσοχή των ενδιαφερομένων τόσο στην αναζήτηση στέγης, που θα πρέπει να γίνει αρκετά νωρίς, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα σπίτια, όσο και στην απαίτηση ορισμένων ιδρυμάτων να προσκομίζεται η βεβαίωση πρόσβασης ως μία από τις προϋποθέσεις για να γίνονται δεκτοί οι φοιτητές.

Εξάλλου, υποχρεωτική είναι η ασφάλεια υγείας, για την οποία οι υποψήφιοι πρέπει να φροντίσουν να εκδώσουν από την Ελλάδα την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων των γονιών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης, είναι η πιστοποιημένη γνώση αγγλικών (επιπέδου Proficiency) των τελευταίων δύο ετών.

Με την άφιξή τους στην Ολλανδία, οι φοιτητές πρέπει να εγγράφονται στο δήμο όπου διαμένουν, προκειμένου να έχουν δικαίωμα τραπεζικού λογαριασμού. Οι υποτροφίες είναι ελάχιστες, ενώ δεν υπάρχουν οργανωμένα διδακτορικά, παρά μόνο σε συνεργασία με καθηγητές ή σε περιπτώσεις που ανοίγουν κάποιες θέσεις στα πανεπιστήμια. Το σύνολο των προσφερόμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων φτάνει τα 1.100.

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές και τη διαμονή στην Ολλανδία μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα www.studyinholland.nl, ενώ στη διεύθυνση www.studyfinder.nl μπορεί να αναζητήσει τα διαθέσιμα προγράμματα, ανά κατηγορία, σε όλα τα ιδρύματα. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=