ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γέφυρα σχολείων με την ομογένεια

γέφυρα-σχολείων-με-την-ομογένεια-119749

Αφιερωμένη στον Βολιώτη καθηγητή Νίκο Αλεξίου, τον διακεκριμένο επιστήμονα και ποιητή της διασποράς, που διέσωσε και ψηφιοποίησε τις μαρτυρίες πλήθους μεταναστών, ήταν η εκδήλωση του 16ου και του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα ελληνικής γλώσσας.

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε με κυβερνητική απόφαση ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, και φέτος οργανώθηκε μια σειρά εκδηλώσεων σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, με μεγάλη ποικιλία ως προς το περιεχόμενό τους. Στα δύο σχολεία του Βόλου, όλο το σχολικό έτος 2017-18 ήταν αφιερωμένο στη γνωριμία, μελέτη και διάδοση προσωπικοτήτων και δομών που προάγουν την ελληνική γλώσσα ανά την υφήλιο.

Μια τέτοια προσωπικότητα είναι Βολιώτης Νίκος Αλεξίου, ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε ένα σημείο αναφοράς της ελληνικής μεταναστευτικής πορείας προς την άλλη πλευρά του ωκεανού. Οι μαθητές της Στ’ τάξης του 30ού Δ. Σχ. Βόλου υλοποίησαν project γνωριμίας με το πολυσχιδές έργο του και είχαν τη χαρά να το παραδώσουν στον ίδιο κατά την επίσκεψή του στα δύο σχολεία, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Στον ποιητή που υπήρξε έμπνευση για τους μαθητές δόθηκαν αναμνηστικά από τη δράση και των δύο σχολείων, ενώ ο ίδιος συγκινήθηκε όταν πολλοί από τους μαθητές του δήλωσαν ότι θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με την ποίηση και τη συγγραφή.

Ο Νίκος Αλεξίου συνεργάστηκε με τους διευθυντές Πασχάλη Δήμου και Δ. Οικονόμου για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες των σχολείων με το Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει ως καθηγητής Κοινωνιολογίας, ενώ εξήρε την εκπαιδευτικό-συγγραφέα Λίνα Φυτιλή για τον ρόλο της στην υλοποίηση του project.

Οι μαθητές των δύο σχολείων, στη συνέχεια έγιναν και στα άλλα τμήματα πολλαπλασιαστές του σημαντικού επιστημονικού αλλά και ποιητικού έργου του.

Πυρήνας της δράσης του και ομφάλιος λώρος με την πατρίδα είναι η Αστόρια, που γίνεται στο έργο του ένα από τα σύμβολα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας του 20ού αιώνα στη Βόρειο Αμερική. Παράλληλα, προχωράει μεθοδικά στην υλοποίηση της Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού. Το Ηellenic American Project σε ειδικό χώρο που στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη Rosenthal του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής, και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου