ΔΙΕΘΝΗ

Σταμάτησαν οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο της Νέας Υόρκης

σταμάτησαν-οι-εργασίες-στον-άγιο-νικό-203573

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από την είδηση ότι το κόστος για τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, που γκρεμίστηκε με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 80 εκατ. δολάρια, και παρουσιάζονται νέα προβλήματα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που πλέον βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού όπως έγινε γνωστό σταμάτησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης, επειδή δεν καταβλήθηκαν οι πληρωμές που υποχρεούνταν να δώσει η Αρχιεπισκοπή στην κατασκευαστική εταιρεία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Εθνικός Κύρηκας η κατασκευαστική εταιρεία Skanska USA Building, INC με επιστολή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2017 ενημερώνει τις άλλες εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια για να κάνουν άλλες εργασίες στο ναό, ότι έχει τερματίσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Η επιστολή έχει ως εξής: «Από τις 5 Δεκεμβρίου 2017, η Skanska USA Building, INC έχει σταματήσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αιτία τη μη καταβολή των πληρωμών από την Αρχιεπισκοπή βάσει του συμβολαίου ιδιοκτήτη.
Η Skanska απέρχεται από το σημείο της οικοδομής. Σας συνιστούμε όπως σταματήσετε αμέσως κάθε εργασία υπό την ιδιότητά σας ως υπεργολάβος σε αμφότερα επί του έργου και εκτός αυτού. Λάβετε μέτρα να προστατεύσετε την εργασία σας, αποχωρήσετε από το σημείο του έργου και συγχρονίσετε τις προσπάθειές σας με την ομάδα του έργου της Skanska.

Εάν επιλέξετε να μην μετακινήσετε τα υλικά ή τα μηχανήματά σας αμέσως από το σημείο του έργου, να έχετε υπόψη σας ότι ίσως να μην μπορείτε να τα βρείτε αργότερα.

Επικοινωνήστε με την ομάδα του έργου της Skanska αναφορικά με τη μεταφορά ή ακύρωση οιωνδήποτε αδειών που πιθανόν να έχετε αποκτήσει για τα έργα.

Η Skanska εξακολουθεί να επιδιώκει να λάβει την πληρωμή από την Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής βάσει του συμβολαίου ιδιοκτήτη, μαζί με άλλα οφειλόμενα τα οποία έχει παραβιάσει η Αρχιεπισκοπή. Θα σας ενημερώσουμε όταν υπάρξει πρόοδος για την επίλυση του προβλήματος με την Αρχιεπισκοπή. Ειλικρινά υμέτερος. ThomasW. Perry, Διευθυντής του Εργου».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Εθνικός Κύρηκας, ο τραπεζικός λογαριασμός για το έργο του Αγίου Νικολάου είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναζητά επειγόντως 3,5 εκατ. δολάρια. Ήδη στους κύκλους της Ομογένειας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη του έργου, ενώ σε δεινή θέση- για ακόμη μια φορά- βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος τα «είχε ακούσει» για τα καλά πριν από λίγο καιρό όταν βρέθηκε στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από μέλη της Ιεράς Συνόδου τόσο για τις σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες της Αρχιεπισκοπής, όσο και για το υπέρογκο κόστος της κατασκευής του ναού του Αγίου Νικολάου, αλλά και για τον χρόνο παράδοσής του. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τότε και ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το κόστος του ναού μπορεί να στοιχίσει έως και 80 εκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται να είναι έτοιμος το Φεβρουάριο του 2019.

Τώρα με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την κατασκευαστική εταιρεία είναι άγνωστο εάν ο ναός θα είναι έτοιμος και το Φεβρουάριο του 2019 ενώ όλοι περίμεναν να είναι έτοιμος μέσα στο 2016. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κύρηκας, η διακοπή των εργασιών από την κατασκευαστική εταιρεία Skanska δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλληλουχία αντιδράσεων από άλλες εταιρείες με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια για άλλες εργασίες.

Οι εταιρείες αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε υποβολή μηνύσεων αφού συνεπάγεται απώλεια χρημάτων γι’ αυτές. Είχε ειπωθεί αρχικά από την Αρχιεπισκοπή ότι ο ναός προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με 25 με 30 εκατομμύρια δολάρια. Έχουν συγκεντρωθεί σε υποσχέσεις -pledges- 48,0 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 35 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό τα οποία έχουν ξοδευτεί.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου