ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στήνουν με μεράκι ελληνικό μουσείο στις Βρυξέλλες

στήνουν-με-μεράκι-ελληνικό-μουσείο-στ-247018

Το zougla.gr και η Αναΐς Βάθη βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου με σκοπό να συναντήσουν τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, κύριο Δημήτρη Αργυρόπουλο και να συνομιλήσουν για θέματα τα οποία απασχόλησαν τον απόδημο ελληνισμό από την υπογραφή της ελληνοβελγικής σύμβασης του 1957 έως και σήμερα.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την ιστορία των Ελλήνων ανθρακωρύχων οι οποίοι κατέφθασαν κατά χιλιάδες από το 1955 έως το 1957 όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη προσέλευση Ελλήνων εργατών στο Βελγικό έδαφος σύμφωνα με τα στατιστικά του Fedechar (1953 -1968).

Τον 17ο αιώνα ο αριθμός των Ελλήνων περιοριζόταν σε διψήφιο αριθμό όπως μας αναφέρει ο κύριος Αργυρόπουλος. Έτσι λοιπόν έχουμε 76 άτομα στις Βρυξέλλες, 10 άτομα στη Γάνδη, 46 άτομα στην Αμβέρσα. Από το 1910 το σύνολο των Ελλήνων γίνεται 285 και το 1920 ανέρχονται στους 530. Το 1930 ο αριθμός των Ελλήνων αγγίζει τους 1453 και το 1943 υπογράφεται το καταστατικό της ελληνικής κοινότητας από τους ‘Έλληνες εμπόρους και φοιτητές.

Βασιζόμενος στη μεγάλη αυτή ιστορία των Ελλήνων ανθρακωρύχων ο κύριος Αργυρόπουλος ετοιμάζει το πρώτο ελληνικό μουσείο στις Βρυξέλλες με στόχο να τιμήσει την προσφορά αυτών τον ανθρώπων απέναντι στο βελγικό κράτος και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την ιστορία των προγόνων τους. «Πρόκειται για την ιστορία των προγόνων μας και οφείλουμε να την παρουσιάσουμε στις επόμενες γενιές», λέει ο ίδιος σε ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για το τι πρέπει να προσέξει το ελληνικό κράτος σήμερα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και επισημαίνει μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη όπου κατά τη γνώμη του έχουν επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της οικονομίας σήμερα στην Ελλάδα.


Ο Εορτασμός για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης Ελλάδας Βελγίου.

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε η αναμενόμενη, στο Δημαρχιακό Μέγαρο των Βρυξελλών, εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών για την 60ή επέτειο από την υπογραφή της σύμβασης εργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βέλγιο, το 1957.

Οι ομιλητές, σύμφωνα με τη σειρά παρουσίασής τους, κ. Μichel CLOSE, δήμαρχος Βρυξελλών, Μ. Ouriaghli, αντιδήμαρχος Βρυξελλών, Μme Theodora Gentzis, εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών του Βελγίου, ο αναπ. Υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος. Μίλησαν αναλυτικά για το ιστορικό της ελληνικής μετανάστευσης στο Βέλγιο που πραγματοποιήθηκε κάτω από σκληρές συνθήκες και τη μετέπειτα πορεία όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές στη συμβολή των ελλήνων μεταναστών στην βελγική οικονομία.

Οι 3 τιμηθέντες πρώην ανθρακωρύχοι, τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στο βελγικό κράτος κατέχοντας σήμερα υψηλές θέσεις στην κοινωνία του Βελγίου από οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής πολιτικής άποψης. Έγινε ακόμα αναφορά στον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαική ολοκλήρωση.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα, έδωσε ένα παράδειγμα επιτυχημένου Έλληνα της διασποράς που αναπτύσσοντας αξιόλογη δράση στα εργασιακά και στα συνδικαλιστικά, του κ. Γιώργου Ντάσση σήμερα ανήκει στα ανώτατα αξιώματα κατέχοντας τη θέση του Προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ακόμα μίλησαν και για την κρίση που πέρασε η χώρα μας και που ευελπιστούν να λάβει τέλος σύντομα και με τη δική τους συνεισφορά.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε η απονομή αναμνηστικών πλακετών σε 3 επιζώντες πρώην ανθρακωρύχους που είχαν υπογράψει τη σύμβαση με το Βέλγιο το 1987 και που ανάλωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στα ανθρακωρυχεία. Πρόκειται για τους κ.κ. Τσιμόπουλο Αντώνη, Κούσκουρα Νίκο και Τσικουδάκη Μιχάλη.

ΠΗΓΗ: zougla.gr -Συνέντευξη στην Αναΐς Θεριανή Βάθη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου