Η Ι.M. Γερμανίας στην ετήσια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της δολοφονικής μανίας στο Μόναχο

Τελευταία ενημέρωση: 2017-07-25, 00:42:58
Η Ι.M. Γερμανίας στην ετήσια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της δολοφονικής μανίας στο Μόναχο

Ένα χρόνο πριν, στις 22 Ιουλίου 2016, ένα βαυαρός δεκαοκτάχρονος νεαρός πυροβόλησε με το πιστόλι του σ΄ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου και εκτέλεσε εν ψυχρώ 9 αθώα θύματα, νεαρής ηλικίας. Κατόπιν αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε.

Δεν γνώριζε στην αρχή κανείς για το εάν επρόκειτο για εξτρεμιστική ενέργεια πολλών δραστών και για το λόγο αυτό η αστυνομία απέκλεισε όλο το Μόναχο για πολλές ώρες με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία της βαυρικής κοινωνίας. Τελικά αποδείχθηκε ότι η εγκληματική πράξη ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια ενός και μόνο νεαρού δράστη, με ρατσιστικά κίνητρα, ιδίως εναντίον των μουσουλμάνων. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο μουσουλμανικού θρησκεύματος έλληνας Χουσείν Ντάιτσικ , η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και τάφηκε στο χωριό του, στον Άρατο της Ροδόπης.

Με απόφαση της Βαυαρικής Πολιτείας και του Δήμου Μονάχου ανετέθη σε μια καλλιτέχνιδα να προβεί, με σύμφωνη γνώμη και των συγγενών των θυμάτων, στην κατασκευή ενός μνημείου, στον τόπο των εκτελέσεων.
Η καλλιτέχνης κ. Χέρτελ Έλκελ δημιούργησε ένα πελώριο μεταλλικό δακτυλίδι, διαμέτρου δυόμισυ μέτρων, που εμπεριέχει στο εσωτερικό του ένα δέντρο και φωτογραφίες με τα ονόματα των εννέα θυμάτων. Το κάτω μέρος του δακτυλιδιού εμφυτεύεται στο χώμα, κοντά στις ρίζες του δέντρου, για να δηλωθεί η αγάπη, η αιωνιότητα και ο σύνδεσμος με τον τόπο.

Στις 22 Ιουλίου 2017 τελέστηκαν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του μνημείου, παρουσία του Βαυαρού Πρωθυπουργού κ. Σεεχόφερ, της Προέδρου της Βαυαρικής Βουλής κ. Σταμ και του Αρχιδημάρχου Μονάχου κ. Ράιτερ. Παρέστησαν, με ειδικές προσκλήσεις, ανώτατοι εκπρόσωποι της Βαυαρικής κοινωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ως μόνος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βαυαρίας, και η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης κρατούσε σε όλη τη διάρκεια της τελετής μνήμης μια εικόνα της Παναγίας και ένα κερί αναμμένο, πράγμα που τα μέσα γενικής ενημέρωσης το παρουσίασαν σε ρεπορτάζ στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.Πλήθος κόσμου παρευρέθη στον χώρο της τελετής, έξω από τον χώρο ασφάλειας του μνημείου, των επισήμων και των συγγενών και με δάκρυα στα μάτια ήκουσαν τις ομιλίες των βαυαρών εκπροσώπων και τις μαρτυρίες μερικών συγγενών των θυμάτων.

* Οι φωτογραφίες εἰναι από münchen.de και από Handeslblatt

zougla.gr

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=