ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια χριστουγεννιάτικη λέμβος αντί δέντρου από την Ιερά Μητρόπολη στο Μόναχο

μια-χριστουγεννιάτικη-λέμβος-αντί-δέ-174531

Εφέτος, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο υπήρξε μια πρωτοτυπία, καθώς αντί για χριστουγεννιάτικο δένδρο τοποθετήθηκε στη σκηνή της αίθουσας επισήμων εκδηλώσεων μια βάρκα.

Η βάρκα συμβολίζει το προσφυγικό δράμα, όπου άνθρωποι χτυπημένοι από τις κακουχίες και τα δεινά των πολέμων, κατά χιλιάδες διασχίζουν το Αιγαίο και αναζητούν σωτηρία στην Ευρώπη.

Η βάρκα-σύμβολο εμφανίζεται προσαραγμένη στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους και έχει ως φόντο την πόλη του Μονάχου.

Η πρωτοτυπία αυτή εντάχθηκε στη παν-γερμανική εκδήλωση των εκκλησιών της Γερμανίας για το 50ο ιωβηλαίο της άρσης των αναθεμάτων μεταξύ ανατολικής και δυτικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο πολιτιστικό του Κέντρο, με τη συμμετοχή και της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία.

Στη σχετική προσφώνησή του προς τους επισήμους προσκεκλημένους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αναφέρθηκε στον ευεργετικό ρόλο των εκκλησιών στην Ελλάδα και στη Βαυαρία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

…Αποτελεί μακραίωνη παράδοση των ελλήνων να στολίζουν τις ημέρες των Χριστουγέννων ένα χειροποίητο μικρό καράβι (ή βαρκούλα) και μ’ αυτό (μ΄αυτή) να ψάλλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Χριστουγέννων και ακολούθως να τα τοποθετούν στα σπίτια τους. Η συμβολική αυτή πράξη εκφράζει την αγωνία και την προσευχή των Ελλήνων, ως θαλασσινού λαού για την ασφαλή επιστροφή των ναυτιλομένων και ψαράδων στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα στις ημέρες των εορτών.

Εφέτος τοποθετήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» μία συμβολική λέμβο που έχει εξοκείλει σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως, Ρὀδος κ.λ.π.), μεταφέροντας ανθρώπινες ζωές κατατρεγμένων και εν περιστάσει όντων προσφύγων. Ως σκηνικό φόντο χρησιμοποιήσαμε τη σιλουέτα της πόλης Μονάχου για να καταδείξουμε τον ποθούμενο πρώτο σταθμό μιας περιπετειώδους ευρωπαικής οδύσσειας των προσφύγων από το Αιγαίο, μέσω Βαλκανίων χωρών στη κεντρική Ευρώπη. Με την παράσταση αυτή θέλουμε να τονίσουμε την ελληνο-βαυαρική διεκκλησιαστική ανθρώπινη γέφυρα υποδοχής προσφύγων και την πρώτη παροχή βοήθειας. Με τη «Χριστουγεννιάτικη Λέμβο» εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και ιδιαίτερα του προέδρου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου προς τους πρόσφυγες, που έρχονται από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη προσευχή μας για τη σωτηρία τους».

Η παράσταση με τη Χριστουγεννιάτικη Λέμβο εντυπωσίασε βαθύτατα τους επισήμους προσκεκλημένους και έγινε αντικείμενο πολλαπλών θετικών σχολίων και έντονου προβληματισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου