ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επείγουσα έκκληση για φιλοξενία ομογενών από την Ουκρανία

επείγουσα-έκκληση-για-φιλοξενία-ομογ-676896

Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για προσωρινή φιλοξενία Ελλήνων από εμπόλεμες περιοχές, οι οποίοι χρήζουν άμεσης βοήθειας, απευθύνει με επιστολή της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Στην επιστολή περιγράφεται με μελανά χρώματα η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ομογενειακό στοιχείο στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ειδικά στην Μαριούπολη αλλά και σε τέσσερα χωριά στη γραμμή του μετώπου όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

«Στα χωριά αυτά αλλά και στην πόλη έχουν καταστραφεί δρόμοι, τα σπίτια έμειναν χωρίς σκεπές και παράθυρα, δεν λειτουργούν σχολεία, παιδικές χαρές, ιατρικά ιδρύματα, οι άνθρωποι βρίσκονται σε ψυχολογικό σοκ, έχουν ανάγκη από υπεράσπιση» τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Η ηγεσία της ομοσπονδίας, αφού καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει μια σοφή θέση» στο θέμα της Ουκρανίας, της προτείνει να υλοποιήσει πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό της Πολωνίας, η οποία μετέφερε στο έδαφός της και θα φιλοξενήσει για ένα εξάμηνο 200 πολωνικής καταγωγής οικογένειες από περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Σας παρακαλούμε να υλοποιήσετε επειγόντως ένα παρόμοιο πρόγραμμα και η ομοσπονδία μας είναι έτοιμη να υποβάλει καταλόγους με ονόματα Ελλήνων από τις εμπόλεμες περιοχές που έχουν ανάγκη από φροντίδα και τους οποίους ίσως η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει για ένα χρονικό διάστημα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ομοσπονδίας και ζητάει ακόμη να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης και χορήγησης των ειδικών δελτίων ομογενών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Προτσένκο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στους ομογενείς που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου.

«Έκανα πολλές επισκέψεις στα ελληνικά χωριά του μετώπου. Κάναμε διαλέξεις για την ιστορία των Ελλήνων στην Ουκρανία και συναυλίες με ελληνικά τραγούδια και χορούς. Όλα αυτά, στους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, που βρίσκονται εκεί. Ο σκοπός μας είναι να τους ευαισθητοποιούμε ώστε να ’προσέχουν’ τους ανθρώπους μας όσο μπορούν» λέει.

Στην ερώτηση για το επικίνδυνο της αποστολής της στα ελληνικά χωριά του μετώπου απαντάει: «Σίγουρα είναι επικίνδυνα. Πόλεμος είναι, υπάρχουν γύρω πραγματικά όπλα. Αλλά δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, που δεν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά τους συνανθρώπους μας».

Τον περασμένο μήνα, η κ. Προτσένκο βρέθηκε στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους ομογενείς.

Σε αυτό το πνεύμα, πρόσφατα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας έλαβε ποσότητες φαρμάκων από την Ελλάδα. Μέρος τους συγκεντρώθηκε από κατοίκους της Σάμου, με πρωτοβουλία του καθηγητή του σχολείου στο ελληνικό νησί της Σάμου Μανώλη Γεωργίου και άλλα με πρωτοβουλία του Στέλιου Ελληνιάδη στην Αθήνα, από τον σύλλογο «Δρόμοι της φιλίας».

«Μέρος της βοήθειας -σύριγγες, επίδεσμοι, σταγονόμετρο, ιατρικά γάντια κλπ- το μεταφέραμε στα τέσσερα νοσοκομεία της Μαριούπολης και το υπόλοιπο υλικό στα ελληνικά χωριά που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου- Γρανίτνογιε, Τσερμαλίκ, Σταρογκνάτεβκα Στίλα, Ραζντόλινογε. Επίσης, φάρμακα διατέθηκαν και στο δικό μας Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο ’Ιπποκράτης, που βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε η κ. Προτσένκο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου