Ο αντάρτης του ΕΛΑΣ που πήρε πτυχίο στα 78 στην Αυστραλία

Τελευταία ενημέρωση: 2014-02-25, 19:43:25
Ο αντάρτης του ΕΛΑΣ που πήρε πτυχίο στα 78 στην Αυστραλία

Μία ακόμη σημαντική δωρεά στους Ελληνες της Αυστραλίας και όχι μόνο έκανε ο Ν.Βουρνάζος, που ξεκίνησε από το Χρύσανθο Αιγιαλίας, οργανώθηκε στην Αντίσταση, έφυγε μετανάστης και διέπρεψε στην Αυστραλία.

Ζευγάρι γνωστών Ελλήνων της Μελβούρνης, δώρισε ενάμιση εκατομμύριο δολάρια στην ομογενειακή οργάνωση «Φροντίδα» που διαθέτει γηροκομεία και γηριατρεία για τους ομογενείς υπερήλικους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ στα 37 χρόνια της ιστορίας του οργανισμού.

Τα χρήματα, που προσφέρθηκαν από το Νίκο και την ’Αννα Βουρνάζου θα διατεθούν για τη δημιουργία «ανεξάρτητης» πτέρυγας για άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (MS), εντός των νέων προτεινόμενων γηριατριακών εγκαταστάσεων του οργανισμού «Φροντίδα» στο Κλάιτον. Πρόκειται «για μια εξαιρετική πράξη γενναιοδωρίας» είπε ο πρόεδρος της "Φροντίδας" Σάκης Ζαφειρόπουλος

Σημειώνεται πως ο Νίκος Βουρνάζος που σε λίγες εβδομάδες γίνεται 90 χρονών, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για την ομογένεια της Αυστραλίας, αφού σε ηλικία 78 ετών πήρε από το πανεπιστήμιο πτυχίο Φιλολογίας και στα επόμενα δέκα χρόνια έγραψε έξι βιβλία!

Γεννήθηκε στο Χρύσανθο Αιγιαλείας το 1924. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και παρέμεινε στο χωριό να εργαστεί για την ανατροφή των έξι μικρότερων αδελφών του.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ -ΕΛΛΑΣ) και απολύθηκε το 1945 μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Το 1951 τελείωσε το τότε γυμνάσιο (Μέση Εκπαίδευση) σε ηλικία 27 ετών, ως κατ’ οίκο διδαχθείς και πέτυχε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να φοιτήσει. Το 1952 κλήθηκε να υπηρετήσει στον Ελληνικό στρατό και αποστρατεύτηκε τον επόμενο χρόνο. Το 1955 μετανάστευσε στην Αυστραλία και από το 1965 ασχολήθηκε με τους ομογενειακούς οργανισμούς, τους οποίους υπηρέτησε δημιουργικά από υπεύθυνες θέσεις.

Το 1987 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης 1941-45 και με την κρατική αναγνώριση για τη συμμετοχή του στις μάχιμες τάξεις του ΕΛΑΣ.
ΤΟ 1995 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας (The University of New England) και το 2002, σε ηλικία 78 ετών, πήρε το πτυχίο Φιλολογίας.

Το 2003 επιδόθηκε στη συγγραφή του βιβλίου «Χορεύοντας μόνος», για να βάλει στο χαρτί όσα έζησε και γνώρισε μέσα από τα γεγονότα που άλλοι είχαν διαμορφώσει κι εκείνα στα οποία είχε ο ίδιος πρωταγωνιστήσει.
Συνολικά έγραψε έξι βιβλία, κυρίως ιστορικού περιεχομένου.

ΑΜΠΕ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=