Ο «προφήτης» του ΜΙΤ

Τελευταία ενημέρωση: 2014-07-10, 10:19:46
Ο «προφήτης» του ΜΙΤ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγοντάς τον το ακροατήριό του αναρωτιέται αν αυτός ο άνθρωπος έχει... σώας τας φρένας. 

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του ΜΙΤ και διευθυντής του Media Lab Νικόλας Νεγρεπόντε κατάφερε να προκαλέσει για άλλη μια φορά σοκ προβλέποντας ότι τα επόμενα 30 χρόνια θα μπορούμε να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες καταπίνοντας ένα... χάπι. «Θα καταπίνεις ένα χάπι και θα ξέρεις αγγλικά. Θα καταπίνεις ένα χάπι και θα γνωρίζεις τα άπαντα του Σαίξπηρ» είπε ο «γκουρού» της τεχνολογίας στο συνέδριο TED στον Καναδά, προβλέποντας ότι η γνώση θα περνάει πλέον από το στομάχι.

«Το μέσο είναι η κυκλοφορία του αίματος. Από τη στιγμή που οι πληροφορίες που περιέχονται στο χάπι θα έχουν περάσει στο αίμα, ουσιαστικά θα φτάσουν και στον εγκέφαλο και τα διαφορετικά τους τμήματα θα επικάθονται στα σωστά σημεία».

Ο Νεγρεπόντε δεν είναι ο μοναδικός που πιστεύει ότι η τεχνολογία θα φτάσει τόσο σύντομα σε αυτό το σημείο, ωστόσο είναι ο μοναδικός που δεν διστάζει να το πει δημοσίως. Προφανώς επειδή και στο παρελθόν είχε προβεί σε αντίστοιχα τολμηρές προβλέψεις και τελικά επιβεβαιώθηκε. Ο Νεγρεπόντε είναι εκείνος που είχε προβλέψει ήδη από το 1984 ότι το ποντίκι του υπολογιστή θα αντικατασταθεί από τα δάχτυλά μας - κάτι που σήμερα είναι απολύτως οικείο σε όλους τους χρήστες smartphones και tablets. Τότε, όμως, ακουγόταν τουλάχιστον εξωφρενικό.

Τη δεκαετία του 1970 είχε αναρτήσει κάμερες σε ένα φορτηγάκι και επιχείρησε να φτιάξει έναν χάρτη - τον «πρόγονο» του Google street view. Επιπλέον, το 1995, σε μια εποχή που το Ιντερνετ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, είχε προβλέψει ότι θα μπορούμε να αγοράζουμε βιβλία και εφημερίδες online και στη συνέχεια να τα διαβάζουμε από την οθόνη του υπολογιστή μας. Διόλου απίθανο, λοιπόν, να έχει δίκιο και στην τελευταία του «προφητεία».

 

«Εχω βρεθεί πολλές φορές στο μέλλον»

Ο Νικόλας Νεγρεπόντε είναι ο φύλακας-άγγελος των νέων δημιουργικών επιχειρήσεων, τις οποίες χρηματοδοτεί και στηρίζει. Ισως επειδή, όπως λέει: «Ενα από τα καλά πράγματα που συνοδεύουν την προχωρημένη ηλικία είναι ότι μπορώ να σας πω με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι έχω βρεθεί στο μέλλον. Εχω βρεθεί εκεί πολλές φορές. Πόσες φορές στη ζωή μου έχω πει σε δέκα χρόνια θα γίνει αυτό και μετά τη δεκαετία η πρόβλεψή μου βγαίνει αληθινή».

ethnos.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=