ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λίβανος: Εκαψαν βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξου ιερέα με σπάνια βιβλία

λίβανος-εκαψαν-βιβλιοθήκη-ελληνορθό-512720

Καταστράφηκε από πυρκαγιά μία βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία που ανήκει σε ελληνορθόδοξο ιερέα και στεγάζεται σε σουνιτική περιοχή της Τρίπολης του Λιβάνου, μια ημέρα αφότου υπήρξε αυξανόμενη θρησκευτική ένταση, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτή την πόλη στα βόρεια της χώρας

«Άγνωστοι δράστες πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη Σαέχ στην Τρίπολη, καταστρέφοντας τα δύο τρίτα από τα περίπου 80.000 βιβλία και χειρόγραφα που φυλάσσονταν εκεί», ανέφερε η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ομάδες πολιτικής άμυνας και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά «υπάρχουν φόβοι ότι τα περισσότερα βιβλία έχουν καταστραφεί είτε από τις φλόγες είτε από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να σβήσει η πυρκαγιά», πρόσθεσε .

Η πυρπόληση της βιβλιοθήκης ήρθε μια ημέρα αφότου «ανακαλύφθηκε ένα φυλλάδιο μέσα σε ένα από τα βιβλία που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη το οποίο ήταν προσβλητικό για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ », είπε η ίδια πηγή .

«Μετά από αυτό, ο ιδιοκτήτης της βιβλιοθήκης, ο πατέρας Ιμπραχίμ Σουρούι, συναντήθηκε με τους ηγέτες του Ισλάμ στην Τρίπολη. Κατέστη σαφές ότι ο ιερέας δεν είχε σχέση με το φυλλάδιο και μια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συμβάν ματαιώθηκε », δήλωσε η πηγή. Όμως «στη συνέχεια, την Παρασκευή το βράδυ, πυρπολήθηκε η βιβλιοθήκη», πρόσθεσε .

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Τρίπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Λιβάνου και θέατρο συχνών εντάσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία καθώς οι Σουνίτες επιτίθενται κατά των μελών της μειονότητας των Αλαουιτών, από όπου προέρχεται και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ- Άσαντ.

Αν και η σεχταριστική βία σπάνια περιλαμβάνει χριστιανούς το περιστατικό της Παρασκευής έρχεται μέσα σε ένα σκηνικό αυξανόμενου θρησκευτικού ριζοσπαστισμού στο Λίβανο που έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου