ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παναγιώτης Μποτσιβάλης – Ανδρέας Πάτσης : Αντίπαλοι μόνο για τα 90 λεπτά του αγώνα

παναγιώτης-μποτσιβάλης-ανδρέας-πάτ-69755

Αντίπαλοι για 90 λεπτά σήμερα στις 6 μ.μ. Ολυμπιακός και Νίκη

Γιορτή του βολιώτικου ποδοσφαίρου είναι η σημερινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού και της Νίκης Βόλου και ο κόσμος θέλει στις 6 το απόγευμα να απολαύσει ένα ντέρμπι αντάξιο της ιστορίας των ομάδων και χωρίς έκτροπα που «δημιουργούν» κάποιοι λίγοι και από τις δυο πλευρές… της ίδιας πόλης.

Ένα ντέρμπι Ολυμπιακού – Νίκης είναι ξεχωριστό και κάθε ματς μεταξύ των δυο βολιώτικων ομάδων έχει και τη δική του ιστορία…

Η πρώτη συνάντηση Ολυμπιακός Β.-Νίκη Β. καταγράφεται στο “Κύπελλο Πάσχα” το 1937, ενώ στην επίσημη Β΄ Εθνική η πρώτη συνάντηση ήταν 17/11/1966 κι ενώ η Νίκη πριν ήταν στην παραπάνω κατηγορία…

Στα χρόνια αυτά υπάρχουν συναντήσεις που μένουν στην ιστορία, όπως τον Σεπτέμβριο του 1979 όταν για τον Ολυμπιακό σκόραρε ο γκολκίπερ Θωμάς Χατζημεστής κατά του Θανάση Τικταπανίδη , όπως τον Γενάρη του 1981 στο χιονισμένο Στάδιο Βόλου με διαιτητή τον Βολιώτη Βαγγέλη Αρχοντά, ενώ στην νεότερη ιστορία υπήρχαν ακόμη και 90λεπτες μάχες συγκατοίκων παικτών… παικτών που σκόραραν σε ντέρμπι και για τους δύο, ενώ πολλές δεκάδες είναι οι παίκτες που αγωνίστηκαν και στις δύο ομάδες.

Πάντως στην επίσημη B’ Eθνική εικοσιτέσσερις συναντήσεις έχουν γίνει μεταξύ Νίκης και Ολυμπιακού. Ο Oλυμπιακός Βόλου ως γηπεδούχος δεν έχει χάσει ποτέ (σε 12 ματς έχει 12 νίκες) ενώ ως φιλοξενούμενος έχει 4 ήττες, 6 ισοπαλίες και 2 νίκες.

Τελευταία συνάντηση πάντως ήταν στο Πανθεσσαλικό στη Γ΄ Εθνική με τον Εθνικό Ολυμπιακό και μάλιστα με διαιτητή τον Ι. Παπαδόπουλο που είναι και την Κυριακή!

Τελευταία συνάντηση στη Β΄ Εθνική ήταν σχεδόν σαν τη σημερινή με τον Ολυμπιακό γηπεδούχο να έχει 10 βαθιούς λιγότερους (28 με 18 ) από τη Νίκη, αλλά τους Βολιώτες να κερδίζουν 2-1. Τότε ήταν Σάββατο 18/2/2006 και σήμερα η Νίκη είναι πάλι 6 βαθμούς μπροστά.

Παναγιώτης Μποτσιβάλης και Ανδρέας Πάτσης, οι ισχυροί άνδρες των δύο ΠΑΕ, ανέφεραν ότι θα είναι αντίπαλοι μόνο για τα 90 λεπτά του αγώνα, καθώς όλοι μένουν στην ίδια πόλη και πρέπει πρώτα οι φίλαθλοι να είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν να μη γίνει το παραμικρό.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Παναγιώτης Μποτσιβάλης, είπε:

«Ο αγώνας θεωρώ πως αποτελεί σταθμό για τον Ολυμπιακό. Αποτελεί την αρχή για την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας μετά τη μεγάλη εμφάνιση επί του Ατρομήτου, που για μένα ήταν νίκη απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Σούπερ Λιγκ. Σήμερα παίζουν οι δύο πιο ιστορικές ομάδες του Βόλου.

Κάθε ομάδα έχει την ιστορία της. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός Βόλου έχει πιο βαριά φανέλα. Καλώ τους παίκτες να τιμήσουν αυτή τη φανέλα και τους φιλάθλους να έρθουν ειρηνικά για να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη νίκη. Όλοι μας, πρέπει να περιφρουρήσουμε τον αγώνα και να μη γίνει το παραμικρό επεισόδιο.

Παρά τις αντίθετες απόψεις, θεωρώ πως είναι αδιανόητο ένας Βολιώτης που μένει μόλις 100 μ. από το Πανθεσσαλικό, να μην έχει το δικαίωμα να μπει στο γήπεδο. Πρέπει η εικόνα που θα ταξιδέψει από το Πανθεσσαλικό σ’ όλη την Ελλάδα, να αποδεικνύει πως ο Βόλος αποτελεί παράδειγμα πολιτισμού.

Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός Βόλου θα φύγει νικητής από το γήπεδο. Όλοι με τη συμπεριφορά μας να διαφημίσουμε την πόλη που ζούμε, το Βόλο, σ’ όλη την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Νίκης Βόλου είπε:

«Ζούμε όλοι στην ίδια πόλη. Νίκη και Ολυμπιακός, εκπροσωπούν το βολιώτικο ποδόσφαιρο. Σήμερα θα μας χωρίζουν μόνο 90 λεπτά αγώνα. Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί. Η κάθε μια από τις δύο ομάδες καλείται να υπερασπιστεί τη λαμπρή ιστορία της. Για τη Νίκη, η επιτυχία και οι τρεις βαθμοί αποτελούν μονόδρομο. Θέλουμε το ντέρμπι να μετατραπεί σε γιορτή για το βολιώτικο ποδόσφαιρο».

Την ελπίδα πως ο αυριανός αγώνας μεταξύ του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης Βόλου θα αποτελέσει έκφραση ποδοσφαιρικού πολιτισμού εξέφρασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ εύχεται ο αυριανός αγώνας Ολυμπιακός Βόλου – Νίκη Βόλου που θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στις 18:00, να αποτελέσει μία ποδοσφαιρική γιορτή και ταυτόχρονα μία πολύτιμη διαφήμιση της πόλης μας. Εύχεται επίσης οι φίλαθλοι των δύο ομάδων να νιώσουν αντίπαλοι μόνο τα 90 λεπτά της αναμέτρησης και να στηρίξουν τις ομάδες τους με κόσμια συνθήματα και τραγούδι.

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ υπενθυμίζει πως το γήπεδο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί τόπο έκφρασης βίας και πως απαγορεύονται ρητά επικίνδυνα αντικείμενα όπως φωτοβολίδες, καπνογόνα και βεγγαλικά, καθώς και η χρήση οποιονδήποτε αιχμηρών αντικειμένων.

Οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση προκληθεί, θα θέσει σε κίνδυνο ανυποψίαστους φιλάθλους, ενώ και οι δύο ομάδες, Ολυμπιακός Βόλου και Νίκη Βόλου κινδυνεύουν από πειθαρχικές κυρώσεις όπως αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία και τον ΚΑΠ.

Επίσης, φίλαθλοι που θα εντοπιστούν να φέρουν αιχμηρά αντικείμενα, φωτοβολίδες, κροτίδες, βεγγαλικά θα συλληφθούν και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες, ενώ η Αστυνομία θα απαγορεύσει την είσοδο φιλάθλων και των δύο ομάδων χωρίς εισιτήριο ή φιλάθλων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ ευελπιστεί ώστε ο αυριανός αγώνας να αποτελέσει έκφραση ποδοσφαιρικού πολιτισμού και δίνει την ευκαιρία στους φιλάθλους και των δύο ομάδων να αποδείξουν ότι οι Βολιώτες παραδίδουν μαθήματα ήθους εντός και εκτός γηπέδων".

Το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ιστορικές μας ομάδες, τον Ολυμπιακό και τη Νίκη, είναι το πρώτο μετά την επανένωση της πόλης μας στο πλαίσιο του ενιαίου πλέον Δήμου Βόλου.

Αναμετρούνται στο Πανθεσσαλικό δύο ομάδες με «βαριά φανέλα», που έχουν διαγράψει λαμπρή πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο ομάδες που φέτος έχουν όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα και να διεκδικήσουν την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα.

Είναι αναπόφευκτο ένας τέτοιος αγώνας να ξυπνάει μνήμες από τις μεγάλες στιγμές του βολιώτικου ποδοσφαίρου. Και, φυσικά, είναι αναπόφευκτο σε ένα τοπικό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο τόσο δημοφιλείς ομάδες να υπάρχει πάθος και έντονα συναισθήματα και -γιατί όχι- να μετράει ακόμη και το στοιχείο του γοήτρου. Αυτή, άλλωστε, είναι και η γοητεία ενός τέτοιου παιγνιδιού.

Την ίδια ώρα, όμως, ο αγώνας Ολυμπιακού – Νίκης δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αθλητική αναμέτρηση που θα κρατήσει 90 λεπτά και μετά ο καθένας θα επιστρέψει στη δική του βασανιστική καθημερινότητα. Ας χαρούμε λοιπόν το παιγνίδι, Ολυμπιακοί και Νικιώτες, ως πραγματικοί φίλαθλοι, τιμώντας την ιστορία των δύο ομάδων μας, και ας στείλουμε από το Βόλο το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι ταυτόχρονα και πολιτισμός.

Το μήνυμα ότι ο Βόλος δεν ζει μόνο με το παρελθόν του, αλλά, σε πείσμα των καιρών, στέκεται όρθιος και είναι πάντοτε παρών σε κάθε μεγάλη αθλητική πρόκληση. Το παιγνίδι σίγουρα παθιάζει, αλλά πάνω απ’ όλα ενώνει την πόλη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου