ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ενότητα και εντιμότητα το μήνυμα

ενότητα-και-εντιμότητα-το-μήνυμα-876060

Πως ο Ολυμπιακός Βόλου πρέπει να λειτουργήσει στη βάση της εντιμότητας και της ενότητας ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που εκπέμφθηκε από την προχθεσινή Γενική Συνέλευση του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Μάλιστα, ένα από τα πιο γνωστά μέλη του Ερασιτέχνη, ο δημοσιογράφος Χρήστος Λουκάς, ήταν ιδιαίτερα καυστικός, λέγοντας ότι έγιναν πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια στην ποδοσφαιρική ομάδα και πως ακούγονταν πολλά για στοιχηματισμό, ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν τώρα με την ομάδα πρέπει να έχουν ήθος και καμία σχέση με μαφίες, στοίχημα, λαμογιές και μπραβιλίκια, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό που θα γνωρίζουν όλοι για την ομάδα της νέας σεζόν πως θα έχει παίκτες έντιμους, που δεν θα στήνονται.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Λουκά έχει ως εξής: «Δεν μασάω τα λόγια μου και θα πω αυτά που σκέφτομαι, όπως κάνω πάντα. Τα τελευταία χρόνια αφυδάτωσαν την ομάδα, της ήπιαν το αίμα, τη στέγνωσαν. Δεν μπορεί να την κάνουν να πάει χειρότερα. Ασέλγησαν, είτε γιατί το ήθελαν, είτε γιατί ήταν ανίκανοι. Έδιωξαν ό,τι καλύτερο είχαν μαζέψει τόσα χρόνια, τα νέα παιδιά, γιατί δεν υπήρχε όραμα, αλλά μία διαχείριση και μία καθημερινότητα που κανείς δεν ήξερε πού θα οδηγήσει, υπήρχε ένα ήθος, που για μένα ποτέ στην ιστορία αυτής της ομάδας δεν υπήρξε, εννοώ από την ανάποδη.

Σε όλα τα ποδοσφαιρικά στέκια ακούγαμε περί στοιχηματισμού, ακούγαμε περί τρομερών ιστοριών, παίκτες που σ’ αυτήν την κατηγορία πληρώνονται από το στοίχημα. Γι’ αυτήν την ομάδα εγώ απογοητεύτηκα, όπως απογοητεύτηκαν οι περισσότεροι. Και απογοητευτήκαμε, γιατί εμείς οι παλαιότεροι θέλαμε άλλο όραμα για την ομάδα. Θέλαμε να είναι μία έντιμη ομάδα, μία ομάδα που έχει ιστορία. Να ξέρουμε ότι είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε, παίζουμε με το κεφάλι ψηλά, ούτε με στημένους παίκτες, ούτε με στημένους διαιτητές ούτε με ανθρώπους της Καμόρα. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια.

Παρότι προσπάθησα πολλές φορές να πω αλήθειες μέσα από τα μικρόφωνα του σταθμού που έχουμε, κάποιοι δεν τις άντεξαν. Προειδοποίησα εγκαίρως γι’ αυτά που θα έρθουν. Ήρθα σε ρήξη με ανθρώπους που εν πάση περιπτώσει έβαλαν χρήματα στην ομάδα και την έτρεξαν στα δύσκολα πέτρινα χρόνια. Όποιος αγαπά μία ομάδα δεν της κάνει κακό, αλλά καλό. Εμείς βλέπαμε ότι τα τελευταία χρόνια, ενώ έμπαιναν χρήματα, πήγαιναν στον Καιάδα.

Συνέχεια αλλαγές προπονητών και παικτών, οικονομικά που δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει. Ανέβαζαν βίντεο με σακούλες με χιλιάδες ευρώ και τα πετούσαν στο τραπέζι, έκαναν πλάκα με άλλες ομάδες και στο τέλος τι κατάφεραν; Κατάφεραν μία ομάδα με ιστορία να τη λοιδορούν και να πάει μία κατηγορία κάτω. Και μη μου πείτε ότι δεν χρειάστηκε προσπάθεια, για να πέσει αυτή η ομάδα στη Γ’ Εθνική. Δεν έπεφτε με τίποτα, με μεγάλη προσπάθεια έγινε.

Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος κι όχι εκ της προθέσεως. Εχουμε κάποια βασικά προβλήματα. Το ένα είναι να ασχοληθούν άνθρωποι με την ομάδα, να δώσουν αυτά τα λίγα χρήματα, αλλά να έχουν ήθος. Να μην είναι λαμόγια, να μην έχουν σχέση με μαφίες και παραεμπόρια, να μην έχουν σχέση με μπραβιλίκια και με μάγκες που κυκλοφορούν με μπράβους. Εγώ έχω μάθει να λειτουργώ. Να πηγαίνω στο γήπεδο με τη γυναίκα μου και το παιδί μου και να νιώθω ότι είμαστε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Δυστυχώς, αυτό δεν υπάρχει σήμερα.

Φέτος, λοιπόν, είναι η μοναδική χρονιά που μας δίνεται μία ευκαιρία. Όσοι είμαστε, λίγοι ή πολλοί, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Να πετάξουμε έξω όλους αυτούς τους τύπους που τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν τον Ολυμπιακό ως όνομα και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, αλλά στέρεη. Να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που θα βάζουν κάποια χρήματα, αλλά θα είναι άνθρωποι επιχειρηματίες, καθαροί, που δεν θα έχουν σχέση ούτε με στοίχημα, ούτε με λαμογιές.

Αν καταφέρουμε και πείσουμε τον απλό πολίτη του Βόλου ότι αυτή η ομάδα κατεβαίνει έντιμα να παίζει όλα τα παιχνίδια μ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές, με έναν προπονητή που αποδεδειγμένα έχει ήθος και δεν έχει καμία σχέση με τα κυκλώματα και αν όλοι μας βοηθήσουμε και βάλουμε πλάτη, παίρνοντας και διαρκείας, τότε να είστε σίγουροι ότι αυτή η ομάδα θα έχει μέλλον, γιατί θα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις.

Να απαντήσω και στον Βασίλη Ζαχείλα. Εκλέχθηκες δημοτικός σύμβουλος με την κ. Καπούλα. Ανεξαρτητοποιήθηκες, γιατί δεν σε εξέφραζε. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά. Ως δημοτικός σύμβουλος το πρώτο που έπρεπε να κάνεις ήταν να ρωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο για το γήπεδο, που είναι η ιστορία του Ολυμπιακού Βόλου (σ.σ. το ΕΑΚ). Βασίλη, σε τιμώ, γιατί είσαι Ολυμπιακός αποδεδειγμένα και το απέδειξες. (σ.σ. εκείνη τη στιγμή ο κ. Ζαχείλας είπε ότι για τον Ολυμπιακό πήγε και απέναντι στον «χοντρό»).

Θα σου ετοιμάσω μία επερώτηση και θα ζητάμε στην πράξη να μας δώσει ένα χρονοδιάγραμμα ο δήμαρχος πότε θα έχουμε ολοκλήρωση του ΕΑΚ, το οποίο είναι παρατημένο τόσα χρόνια, και θα ζητήσουμε να επιστρέψει ο Ολυμπιακός Βόλου στη φυσική του έδρα.

Ένα δέντρο, αν τους κόψεις τις ρίζες, μετά από λίγο καιρό ξεραίνεται. Χρειάζεται λοιπόν να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Εγώ προσωπικά πηγαίνω στη Νεάπολη με κρύα καρδιά. Είναι ένα γήπεδο που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της ομάδας και πηγαίνουμε μόνο, για να τη βοηθήσουμε.

Βασίλη, εσύ που είσαι ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού και δεν σε χρησιμοποιεί κανείς, γιατί είσαι μάγκας, σου λέω το εξής: εδώ δεν περισσεύει κανείς. Θα δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, θα ενώσουμε τα χέρια μας και μη βάζεις προϋποθέσεις. Μπορείς να βρεις έναν άνθρωπο να μας βοηθήσει να βάλει πέντε δραχμές; Βάλ’ τον. Όλοι μαζί θα βάλουμε ό,τι μπορούμε.

Οι ομάδες που έχουν ιστορία και παρελθόν, έχουν μία ειδοποιό διαφορά. Δεν στέκονται στα πρόσωπα, αλλά στις ιδέες. Ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, την οποία έχεις υπηρετήσει και συ κι εγώ από μικρά παιδιά. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Εγώ προτείνω λοιπόν, επειδή δεν περισσεύει κανείς και επειδή δεν είμαστε και πολλοί, να δώσουμε τα χέρια, είτε μας αρέσει είτε όχι, και στον βαθμό που μπορούμε όλοι να βάλουμε πλάτη μακριά από στοιχηματζήδες. Αναφέρομαι σε εκείνους που τόσα χρόνια δεν τολμούσαμε να κατονομάσουμε, γιατί δεν είχαμε αποδείξεις, ενώ ξέραμε τι γινόταν. Και το επαναλαμβάνω, γιατί όλοι ξέρουμε. Φτάνει πια. Ας αφήσουμε αυτήν την ομάδα να βρει τον εαυτό της. Αν αποδείξουμε ότι έχουμε ήθος και μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ανιδιοτελώς και να βάλουμε πλάτη να πάει μπροστά, θα γίνουμε πολύ περισσότεροι. Πού είναι οι 17.000; Τους απομακρύναμε με τα λάθη και τις επιλογές μας. Υπάρχει και μία νέα ομάδα που έχει απομυζήσει ένα κομμάτι του Ολυμπιακού. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αλλά εγώ είμαι Ολυμπιακός.

Κάνουμε εκ των έσω μία προσπάθεια. Κάποιοι θα βάλουν ένα ποσό, θα πουλήσουμε διαρκείας, κάτι θα μαζέψουμε. Αλλά να ξέρουμε στο φινάλε ότι οι παίκτες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ομάδα είναι έντιμοι, ότι δεν θα μας πουλήσουν και δεν θα στηθούν. Δεν θα κάνουν το ματς άσο ημίχρονο, διπλό τελικό. Θα είμαστε υπερήφανοι που θα έχουμε μία έντιμη ομάδα. Μπορούμε να την ανεβάσουμε έτσι; Έχει καλώς. Δεν μπορούμε να την ανεβάσουμε; Ας μείνουμε εκεί. Προτιμώ να είμαι έντιμος παρά στη Σούπερ Λιγκ και να με γελάνε όλοι και να λένε διάφορα.

Και θα ήθελα να περάσω και ένα άλλο μήνυμα. Μαθαίνω ότι τηλεφωνούν σε παίκτες και σε παράγοντες και τους λένε μην πας εκεί. Καλά θα κάνουν να σταματήσουν. Δεν μασάμε από απειλές και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο καθαρός δεν φοβάται τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι, που αγαπούσαν την ομάδα, έφτασαν σ’ αυτό το σημείο. Να μην δείχνουν αυτήν την κακία και να αφήσουν την ομάδα να πάρει τον δρόμο της. Δεν θα κάνουμε μαγικά, αλλά ό,τι θα κάνουμε, θα είναι έντιμο. Αν διαπιστώσω στην πορεία ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι ξαναρχίζουμε πάλι τα ίδια και ότι μπαίνουμε σε διάφορα κυκλώματα, θα βγω, όπως κάνω πάντα, και θα το καταγγείλω.

Βασίλη, σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Δεν γίνεται να είναι ο Ολυμπιακός Βόλου χωρισμένος σε τεταρτημόρια. Θα είμαστε όλοι μαζί. Ο Ολυμπιακός ενώνει και δεν χωρίζει. Γι’ αυτό, Βασίλη, άσχετα από τις διαφωνίες με τον Ερασιτέχνη, σε καλώ, επειδή σε ξέρω ότι είσαι φιλότιμος, να ενώσεις τις δυνάμεις μαζί μας και να κάνουμε μία κοινή προσπάθεια.

Να «κατεβάσουμε» και μία ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και να ζητήσουμε από τον επιτυχημένο δήμαρχο της πόλης να μας δώσει τη δυνατότητα να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να μπορούμε να έχουμε αυτό, με το οποίο μεγαλώσαμε, περνώντας πολλά ωραία χρόνια. Αν ο καθένας τραβά τον δρόμο του, δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

Αυτή τη φορά βλέπω ότι γίνεται μία υγιής προσπάθεια, ούτε λαμόγια να βάλουν λεφτά, ούτε «μαύρους» επιχειρηματίες, ούτε ανθρώπους που είναι «καπνός». Θα τα βάλουμε κάτω και θα πούμε ότι μαζέψαμε από όλους αυτούς τους φίλους μας 150.000-200.000 ευρώ. Θα πουλήσουμε και κάποια διαρκείας. Θα μαζέψουμε και από κει. Θα πουλήσουμε και κάποιες ταμπέλες και με όλα αυτά θα καθορίσουμε το μπάτζετ της ομάδας. Ο προπονητής είναι σοβαρός άνθρωπος. Θα του πούμε να κάνει έναν προγραμματισμό, για ό,τι καλύτερο μπορούμε, για πρωταθλητισμό. Μπορούμε μ’ αυτό το μπάτζετ να τα καταφέρουμε; Εχει καλώς. Δεν μπορούμε; Δεν έγινε τίποτα, τουλάχιστον θα πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Και του χρόνου στη Γ.Σ. θα ‘ρθουμε με άλλες προϋποθέσεις. Αλλά όλοι μαζί, όχι ξεχωριστά. Για σκεφτείτε να είμαστε δέκα διαφορετικοί άνθρωποι να παλεύουμε εναντίον του Ολυμπιακού, ενώ τον αγαπάμε.

Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω να βοηθήσετε ο καθένας στον βαθμό που μπορείτε και να δείξουμε μία εξωστρέφεια, περνώντας ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, ότι πλέον ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα με ήθος, που επιστρέφει σ’ αυτό που εμείς θεωρούμε υγιές ποδόσφαιρο. Και να περάσουμε ένα δεύτερο μήνυμα, ότι σ’ αυτήν την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούμε, συνεργαζόμαστε, για να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είσαι και συ, Βασίλη, είτε συμπαθούμε είτε δεν συμπαθούμε τον Ερασιτέχνη και τον Τσεκούρα.

Εύχομαι του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε ανέβει κατηγορία και να έχουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καινούργια όραμα και να είναι υπερήφανα που είναι Ολυμπιακοί».

«Είμαστε εδώ, γιατί

αγαπάμε τον Ολυμπιακό»

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Κυριάκος Κυριακόπουλος, επεσήμανε: «Θέλω να δούμε γιατί όλοι είμαστε εδώ και να κάνουμε επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς μας. Τι είναι αυτό που μας ενώνει; Εγώ πιστεύω ότι είμαστε εδώ, γιατί όλοι μας αγαπάμε τον Ολυμπιακό και γιατί θέλουμε να επιδιώξουμε το καλό του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα και τα μέτωπα που έχει ανοίξει.

Κάναμε ένα ταξίδι την προηγούμενη βδομάδα (σ.σ. στην Καλαμάτα με την ομάδα μπάσκετ των κορασίδων) και με έκανε να σκεφτώ πόσο λίγοι έχουμε μείνει και ότι έχουμε «καταφέρει» να ξεχνάμε το καλό του συλλόγου. Εβλεπα με τον Ζάκο Σαχίνη άλλες ομάδες να δουλεύουν σε στυλ πυραμίδας με δυνατή κορυφή, που έλεγχε τη βάση. Εμείς πάμε να ξεκινήσουμε τώρα έναν αγώνα αντίστροφα, από τη βάση να βγάλουμε κάτι δυνατό ψηλά. Η βάση η δική μας θα πρέπει να μεγαλώσει και να συμμετέχει και να κάνει κριτική από μέσα προς τα έξω. Δεν αντέχω ως άνθρωπος που αγαπά την ομάδα να κρίνομαι για την προσπάθεια, θέλω να κρίνομαι για το αποτέλεσμα, το οποίο στην καινούργια αρχή θέλουμε να μας δικαιώσει.

Θέλω να είμαστε όλοι μαζί. Δεν είμαστε άνθρωποι που θα ζήσουμε από την μπάλα, που έχουμε συμφέροντα. Είμαστε άνθρωποι που ήρθαμε, για να αφήσουμε κάτι με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Θέλω να θυμηθείτε για ποιον λόγο είμαστε εδώ: γιατί αγαπάμε τον Ολυμπιακό Βόλου. Κανένας δεν άλλαξε κόμμα, επειδή δεν του αρέσει ο πρόεδρος. Όλοι στο ίδιο κόμμα είμαστε, στην ίδια ομάδα είμαστε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου