Συμφωνία Πολιτείας - ΕΠΟ!

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-07, 13:26:29
Συμφωνία Πολιτείας - ΕΠΟ!

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στην Πολιτεία και το ελληνικό ποδόσφαιρο έληξε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και το ερωτηματικό πλέον είναι το τι συμφέρει το Βόλο και τον Ολυμπιακό.

Οι δύο πλευρές τα «βρήκαν»!!! στο περιβόητο θέμα του αυτοδιοίκητου, ρύθμισαν τις σχέσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με την ΕΠΟ και έτσι αποσύρθηκε οριστικά ο «μπαμπούλας» της FIFA και ο κίνδυνος τιμωρίας των ελληνικών ομάδων (αλλά και της εθνικής) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, με επιτελείο της ΕΠΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σοφοκλή Πιλάβιο. Μαζί του ήταν οι κ.κ. Ανασόπουλος, Σταθόπουλος, Οικονομίδης, Παπανικολάου και Κουρίδης.

Όσο για το πώς έφτασαν οι δύο πλευρές σε συμφωνία; Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έγιναν, η ΕΕΑ διατηρεί τον ελεγκτικό της ρόλο, σε θέματα ανομίας και διαφθοράς και θα εισηγείται τις ποινές στην ΕΠΟ. Η ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι που θα τις επιβάλλει, ωστόσο δεν θα είναι αυτές που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά άλλες, σαφώς αυστηρότερες - όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπιτσαξής - και οι οποίες θα γίνουν γνωστές προσεχώς.

«Βρήκαμε μια λύση που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, που να ομονοεί για το αυτοδιοίκητο το ποδόσφαιρο με την πολιτεία», σχολίασε ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Και πρόσθεσε για το θέμα της ΕΕΑ: «Αυτό που ενδιαφέρει και τα δύο μέρη και εμάς και το κράτος είναι να εντείνονται οι έλεγχοι, από οποιονδήποτε φορέα και αν γίνεται αυτό και να είναι σωστοί. Και αυτό κάνουμε με διατάξεις και δικές μας και του νόμου. Η ΕΠΟ θα επιβάλλει τις ποινές, αυτό είναι το θέμα».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Μπιτσαξής επεσήμανε: «Νομίζω ότι μετά από έναν πολύμηνο διάλογο, το ποδόσφαιρο και η ελληνική Πολιτεία κατασταλάζουν σε σημαντικά και ουσιώδη συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι όλοι θέλουν τον επαγγελματικό αθλητισμό να τηρεί τους όρους νομιμότητας και να είναι μακριά από φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς που ταλάνισαν τις προηγούμενες δεκαετίες, με ευθύνη του κράτους αλλά και του ποδοσφαίρου, το σύνολο και το σώμα ποδοσφαίρου.

Η ΕΠΟ παρουσίασε ένα σύστημα ποινών που θα ενσωματώσει στον πειθαρχικό της κώδικα με το οποίο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι και θα παραμείνει ο βασικός ελεγκτικός μηχανισμός. Δεχόμαστε με μεγάλη χαρά την πρωτοβουλία της ΕΠΟ για τις νέες ποινές. Ισχύουν στο σύνολό τους οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Γερουλάνου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ στη βουλή. Πλέον, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να ενταχθούν στο νόμο 2725/99 ώστε να μπορεί η ΕΠΟ να εφαρμόζει το νέο σύστημα ποινών».

Όταν ρωτήθηκε ο ΓΓΑ αν πλέον μπαίνει τέλος στο πρόβλημα που υπήρχε με την παρέμβαση της Πολιτείας στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όπως έλεγε η ΕΠΟ, αντέδρασε λέγοντας: «Δεν ξέρω αν υπήρχε τέτοια παρέμβαση, δεν υπήρχε κίνδυνος για το αυτοδιοίκητο. Το κενό που υπήρχε ήρθε να το καλύψει αυτή η κίνηση».

Όσο για το αν οι αποφάσεις-εισηγήσεις της ΕΕΑ θα είναι δεσμευτικές, τόνισε: «Οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι και παραμένουν δεσμευτικές. Η επιτροπή θα χορηγεί πιστοποιητικά και όταν δεν μπορεί να χορηγήσει, θα υπάρχει πόρισμα ελέγχου που θα προκαλεί πειθαρχική διαδικασία, η οποία θα φέρνει ποινές που θα επιβάλλονται από την ΕΠΟ. Οι εισηγήσεις της ΕΕΑ θα είναι δεσμευτικές.

Η διαπίστωση, ο έλεγχος και η εξέταση των περιπτώσεων που αφορούν φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς ανήκει στο κράτος. Η επιβολή των ποινών, ο πειθαρχικός έλεγχος θα γίνεται από την ΕΠΟ, το οποίο όπως συμφωνήσαμε σήμερα οφείλει να το κάνει, αλλιώς υπάρχουν οι ρυθμίσεις του νόμου 2725/99. Πλέον φτάνουμε στο οριστικό συμπέρασμα ότι θέλουμε ένα ποδόσφαιρο να κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας και της διαφάνειας».

Για το αν οι ποινές που επιβάλλει η ΕΠΟ θα είναι οι ήδη γνωστές ή αν τελικά υπάρχουν νέες, δήλωσε: «Οι ποινές θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο, είναι ένα σύστημα ποινών που είναι απολύτως αποτελεσματικό. Αυτό θα διαβιβαστεί στον υπουργό Πολιτισμού για να αποφασίσει τις επεμβάσεις στο νόμο 2725/99 για να μπορέσει να επιληφθεί η ΕΠΟ».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=