Η «παρανομία»... έγινε νόμος!!!

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-16, 14:06:04
Η «παρανομία»... έγινε νόμος!!!

Ψηφίστηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ενισχύει τη λειτουργία της ΕΕΑ η οποία ευθύνεται για τον αφανισμό του Ολυμπιακού

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Αυτό που από τον περασμένο Αύγουστο φωνάζει ο κόσμος, δηλαδή την κατάργηση του αυτοδιοίκητου με τον αφανισμό του Ολυμπιακού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η πολιτεία και ο ανεπιθύμητος στο Βόλο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, παρά τις αντιρρήσεις βουλευτών αλλά και της ΕΠΟ και αγνοώντας τον κίνδυνο τιμωρίας του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, το έκαναν από χθες νόμο του κράτους.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο περί «αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και άλλες διατάξεις» όπως λέγεται και περιλαμβάνει το άρθρο 19 που ενισχύει τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα μπορεί πλέον να ασκεί έκτακτους ελέγχους και στη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν...ψηφίσθηκε.

Η διάταξη που περίμεναν εδώ και μήνες στον Παναθηναϊκό αλλά και σε άλλες ομάδες για τις οποίες έχει ενδεχομένως εκφραστεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και έτσι ο δρόμος για εισροή ξένων κεφαλαίων στις ΠΑΕ ανοίγει.

Παράλληλα, με την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που αφάνισε το περασμένο καλοκαίρι την ομάδα του Βόλου που όλοι θαύμασαν πέρσι παραμένει ο ελεγκτικός μηχανισμός της πολιτείας στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, με αρμοδιότητες να ελέγχει τη νομιμότητα των ενεργειών των παραγόντων του ποδοσφαίρου και να επιβάλει τις ποινές που ορίζονται από το νόμο. Και μάλιστα, με τροπολογία που προστέθηκε την τελευταία στιγμή, η ΕΕΑ δεν θα ασκεί ελέγχους σε ΠΑΕ και ΚΑΕ μόνο κάθε καλοκαίρι, αλλά και εκτάκτως μέσα στις σεζόν, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από αίτηση κάποιας ΠΑΕ ή ΚΑΕ, είτε μετά από αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης ή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Ολυμπιακός Βόλου περιμένει τώρα την μεγαλύτερη πίεση από το εξωτερικό, ενώ το θέμα, βέβαια είναι τι θα κάνει πλέον η ΕΠΟ, η οποία αντιδρούσε εντόνως στο δικαίωμα της ΕΕΑ να χορηγεί πιστοποιητικά στις ΠΑΕ και για το λόγο αυτό είχε ενημερώσει και τη ΦΙΦΑ. Η παγκόσμια συνομοσπονδία θεωρεί πως υπάρχει παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και έτσι με τις ενέργειες της ΕΠΟ, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Βέβαια η ΕΠΟ με ανακοίνωση της χθες αφήνει να εννοηθεί ότι η ίδια θα συμπεριλάβει στο πειθαρχικό της δίκαιο τις ποινές που απαιτούνται για τις παραβάσεις που ελέγχει η Επιτροπή Επαγγελματικού, για να μην υπάρξει πρόβλημα και να τις επιβάλλει η ίδια η ομοσπονδία που θα φέρει πλέον το νέο νόμο, αφού δεν απαιτείται Γ.Σ. στο Δ.Σ. της για έγκριση...

Οι αντιδράσεις της ΕΠΟ, βέβαια, ήρθαν με μια μικρή καθυστέρηση… δέκα ετών, μιας και η ΕΕΑ λειτουργεί από το 2002. Αντιδράσεις που δεν ήρθαν ούτε καν τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η ΕΕΑ δεν χορηγούσε πιστοποιητικό στον Ολυμπιακό Βόλου τη στιγμή που η ίδια τον είχε αδειοδοτήσει νωρίτερα για να παίξει στην Ευρώπη.

“Έχετε στα χέρια σας το έγγραφο της ΦΙΦΑ που ζητεί αλλαγή στις αρμοδιότητες της ΕΕΑ. Βλέπετε τους κινδύνους που έρχονται. Μη μας λέτε μετά ότι φταίει η ΕΠΟ. Για ποιο λόγο έχετε στυλώσει τα πόδια; Με το νόμο Ορφανού προβλέπεται ότι υπερισχύουν οι διατάξεις του καταστατικού της ΕΠΟ, έστω κι αν είναι αντίθετες στο νόμο. Από τότε και μετά, η ΕΕΑ ουδέποτε αποφάσισε αποβολή ομάδας, πλην της τελευταίας απόφασης για Βόλο και Καβάλα.” είπε ο Γιώργος Ανατολάκης, που δεν δίστασε να προειδοποιήσει τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, πως αν συμβεί το… μοιραίο και η ΦΙΦΑ επιβάλει κυρώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποκλείοντας τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Θανάσης Νάκος αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό Βόλου:

«Κύριε υπουργέ, με το άρθρο 19 επιχειρείτε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσετε τις παράνομες αποφάσεις του καλοκαιριού. Με κίνδυνο να παρέμβει η ΦΙΦΑ. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου έχει καθιερωθεί με νόμο. Το καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός Βόλου, το καμάρι της πόλης μας, τιμωρήθηκε μια τιμωρία τραβηγμένη από τα μαλλιά. Λόγω της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, έπρεπε να παρουσιάσετε μια κυβερνητική επιτυχία.

Αλλάξατε τη σύνθεση της ΕΕΑ η οποία εξαφάνισε τον Ολυμπιακό Βόλου. Αν είναι νόμιμες οι αποφάσεις του καλοκαιριού, γιατί φέρνετε σήμερα αυτή τη διάταξη; Τι θα απαντήσετε στη ΦΙΦΑ που έχει ζητήσει εξηγήσεις; Η ΦΙΦΑ δεν παίζει με αυτά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε την πόλη μας για εξιλαστήριο θύμα. Και όλα αυτά με πολιτικές σκοπιμότητες. Αν επιμείνετε, θέτετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εγώ καταψηφίζω το νομοσχέδιο και ζητώ απόσυρση του άρθρου 19» τόνισε αλλά δεν εισακούσθηκε.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση που δεν ήταν αντίδραση από την Ρ. Ζήση, ενώ ο Κ. Καρτάλης ανέφερε: «Η πολιτεία πρέπει να βρει ένα τρόπο να δίνει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες σε συλλόγους».

Όμως ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπεραμύνθηκε των επιλογών του και των διατάξεων του νομοσχεδίου και έδειξε από νωρίς από τα λεγόμενά του πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει: «Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Κανείς και τίποτα δεν είναι πάνω απ’ αυτό. Κανένα αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να γίνεται άσυλο ασυδοσίας και παρανομίας, ανέφερε ενώ ήταν ακόμη πιο αιχμηρός, κατά της ΕΠΟ και της ΦΙΦΑ και μίλησε για αλήτες που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=