Αυξάνονται οι πιέσεις!

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-15, 17:10:59
Αυξάνονται  οι πιέσεις!

Καμία ανησυχία από το «Οχι» του CAS στον Ολυμπιακό Βόλου, που πλέον συμμαχεί με την UEFA

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΖ ΖΗΝΕΛΗΣ

Με τις πιέσεις από το εξωτερικό να αυξάνονται και τον κόσμο να ετοιμάζει το συλλαλητήριο για μεθαύριο Παρασκευή καμία ανησυχία δεν υπάρχει από το «Όχι» του CAS στον Ολυμπιακό Βόλου, που πλέον συμμαχεί με την UEFA… καθώς πλέον οι δυο πλευρές… δεν αντιδικούν!

Η προχθεσινή αναμενόμενη άλλωστε απόφαση αφορά στο CAS που μετά τα Πειθαρχικά Όργανα της UEFA απέρριψε την έφεση που είχε κάνει ο Ολυμπιακός Βόλου κατά της ποινής τριετούς αποκλεισμού από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση με αναστολή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της απόφασης που είχε λάβει η UEFA τον περασμένο Αύγουστο, όπου και έβγαζε τον Ολυμπιακό εκτός της συνέχειας του Europa League λόγω της συμμετοχής του… στην υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι πιθανότητες δικαίωσης δεν ήταν άλλωστε με το μέρος του Ολυμπιακού Βόλου, από τη στιγμή που το CAS στηρίχθηκε σ’ αυτό που αναγράφεται στο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ότι δηλαδή μπορεί η ΟΥΕΦΑ να τιμωρήσει μια ομάδα για αντικειμενική ευθύνη των πράξεων ενός αξιωματούχου της.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου η ομάδα δεν αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ για συμμετοχή σε «στημένα» παιχνίδια, αλλά για την τιμωρία που επιβλήθηκε στον Αχιλλέα Μπέο (αμετάκλητη απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης), η οποία αναφέρει απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής και ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής. Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός φέτος χωρίς ομάδα εξέτισε την ποινή του και τώρα έχει σύμμαχο την ΟΥΕΦΑ, αφού πλέον δεν είναι αντίδικοι!!!

Πάντως οι πιέσεις αυξάνονται αφού σε ρήξη θα οδηγηθούν όπως όλα δείχνουν οι σχέσεις ποδοσφαίρου-πολιτείας στην περίπτωση που το Υπουργείο Πολιτισμού δεν υποχωρήσει και ψηφιστεί σήμερα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ως έχει. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού παραμένει το μείζον ζήτημα και «αγκάθι», με την ΕΠΟ να έχει ήδη ενημερώσει τη ΦΙΦΑ (που δεν αποκλείεται να παρέμβει), καθώς και τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου για τις θέσεις της.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και σήμερα θα ψηφιστεί. Ωστόσο, οι διαφωνίες των φορέων του ποδοσφαίρου με ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου, εξακολουθούν να υφίστανται, με την πολιτεία να δηλώνει μέχρι στιγμής ότι δεν υποχωρεί.

Η διαφωνίες είναι αρκετές, αλλά το μεγαλύτερο «αγκάθι» ακούει, ως γνωστόν, στο όνομα «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού». Ο νέος νόμος διατηρεί τις αρμοδιότητές της και την ενισχύει ακόμη περισσότερο. Η ΕΠΟ θέλει να περιοριστούν οι αρμοδιότητες της σε σημαντικό βαθμό, διατηρώντας μονάχα τον ελεγκτικό της ρόλο. Αυτό που κυρίως δεν επιθυμεί το ποδόσφαιρο (ομοσπονδία και ΠΑΕ), είναι να χορηγεί η ΕΕΑ πιστοποιητικά συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή το γεγονός ότι η πολιτεία δεν υποχωρεί μέχρι στιγμής σε αυτό το θέμα, η ΕΠΟ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τη ΦΙΦΑ, καταγγέλλοντας ουσιαστικά παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, η ομοσπονδία έχει ενημερώσει με επιστολές και τα κόμματα του κοινοβουλίου ώστε να γνωρίζουν αναλυτικά τις θέσεις της.

Στην ομοσπονδία υποστήριζαν ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω στο θέμα της ΕΕΑ. Συνεπώς, το ενδιαφέρον συγκεκριμενοποιείται στα εξής:

α) Θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία από βουλευτές ώστε το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και να περάσει όπως το θέλουν οι Γερουλάνος, Μπιτσαξής;

β) Θα υποχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε την τελευταία στιγμή να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ;

γ) Αν περάσει το νομοσχέδιο ως έχει, παρά τις αντιρρήσεις της ΕΠΟ, θα υπάρξει παρέμβαση της ΦΙΦΑ που πιθανόν να προκαλέσει κίνδυνο για τη συμμετοχή των ελληνικών συλλόγων και της Εθνικής ομάδας στις διεθνείς διοργανώσεις;

*Άρση της άδικης τιμωρίας του Ολυμπιακού Βόλου ζητεί ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος που κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα: «αντιμετώπιση βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις».

Ο Θανάσης Νάκος ζητά την αναδρομική παύση της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με την οποία άδικα τιμωρήθηκε η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου και της απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις επαγγελματικές κατηγορίες.

*Τέλος το παμβολιώτικο συλλαλητήριο ετοιμάζεται εδώ για μεθαύριο Παρασκευή 17/2.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=