ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Πληγή» οι ξένοι και οι προσφυγές!

πληγή-οι-ξένοι-και-οι-προσφυγές-902615

Το πρόβλημα με τις προσφυγές ποδοσφαιριστών, που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό Βόλου και παρ’ ότι δεν είχαν την προσφορά που αναμενόταν διεκδικούν χρήματα από την ΠΑΕ, μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, απασχολεί και όσους θα τρέξουν την ομάδα τη νέα χρονιά.

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Μετά την 1η Μαΐου που ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα όλοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έμειναν ελεύθεροι και παρ’ όλο που υπήρξε διακανονισμός για την εξόφλησή τους, κάποιοι φαίνεται πως με την προτροπή δικηγόρων, «πατώντας» στο γεγονός πως υπάρχει η εγγυητική επιστολή της ΠΑΕ, θα θελήσουν μέσω προσφυγής να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Από τις «κινήσεις» αυτές έρχεται στην επιφάνεια και το θέμα με την αποτυχία επιλογής ξένων ποδοσφαιριστών, καθώς οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έκαναν τη διαφορά, αλλά είχαν και μηδαμινή προσφορά, ενώ σε μια χρονιά υποβιβασμού ο Ολυμπιακός έκανε ρεκόρ δεκαετίας με 17 ξένους παίκτες 13 διαφορετικών εθνικοτήτων!

Ηδη χθες έφτασαν στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ δύο προσφυγές ξένων που πέρασαν από τον Ολυμπιακό Βόλου, ένας από τη φετινή χρονιά και ένας από την περσινή, κι ενώ μέσα στη σεζόν η ΠΑΕ είχε αντιμετωπίσει και πρόβλημα με ξένο παίκτη που ήταν στην ομάδα πριν 7 χρόνια!

Από τους φετινούς ξένους προσέφυγε ο 34χρονος Βέλγος γεννημένος στο Ζαΐρ, Ρίτσι Κιτόκο, που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου μόλις σε πέντε παιχνίδια του α’ γύρου της Σούπερ Λιγκ 2 και στη συνέχεια πήγε στη Ζάκυνθο που κι αυτή υποβιβάστηκε, ενώ από τους περσινούς απαιτήσεις μέσω της ΕΕΟΔ έχει ο Καμερουνέζος Ζερόμ Γκιοατά.

Αυτός αγωνίστηκε την περίοδο 2020-21 στη Φούτμπολ Λιγκ στους «ερυθρόλευκους» για δύο μήνες, καταγράφοντας εννέα συμμετοχές (598 λεπτά), ενώ είχε αγωνιστεί παλιότερα σε Πανιώνιο και Καλαμάτα και φέτος παίζει στον ΠΑΟ Ρουφ.

Όσον αφορά στη χρονιά που πέρασε, η προσφορά των 17 ξένων δεν ήταν η αναμενόμενη, αν εξαιρέσει κάνεις τον Σιαφά ως πρώτο σκόρερ, ενώ και από το 2016 όταν ο Ολυμπιακός είχε ξαναβρεθεί να κάνει ξανά νέο ξεκίνημα από τη Γ’ Εθνική, από τους 11 ξένους τότε, αλλά και τους 16 στη Φούτμπολ Λιγκ ίσως μόνο ο Πορτογάλος Φελίπε Σερτζίνιο με τα 13 γκολ ξεχώρισε, τη στιγμή που κάποιοι που ήρθαν στον Βόλο σαν ονόματα έμειναν πολύ χαμηλά σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρξαν!

Την πρώτη χρονιά (2016-17) στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική ο νεαρός Γαλλοκαμερουνέζος Εβρέν Μουκάμ μπορεί να μην «έλαμψε» στον Ολυμπιακό (έπαιξε 10 φορές), αλλά φεύγοντας έφτασε το 2019 να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάτε Μπορίσοφ, σε αντίθεση με τους γνωστούς Φελίπε Ντα Κόστα (Πορτογάλος, μόνο 5 συμμετοχές) και Λιονέλ Πότσι (Αργεντινός, με 17 συμμετοχές), που δεν έδειξαν αρετές που είχαν σε άλλες ομάδες!

Οι άλλοι ξένοι της χρονιάς 2016-17 ήταν ο Σκοπιανός Ιβάν Ναστέφσκι (5 συμ.), ο Αργεντινός Γκουστάβο Μπρίτος (7), ο Σέρβος Μπόγιαν Ντόικιτς (12) και ως καλύτερος ο Πορτογάλος Ούγκο Μασάντο με 14 συμμετοχές κι ένα γκολ.

Την επόμενη περίοδο 17-18 ήταν μόνο ένας κι αυτός ως τα μισά (ο Σέρβος Βλάντισλαβ Βασίλιεβιτς με 12 συμμετοχές και 1 γκολ), ενώ πιο ουσιαστικοί ήταν οι ξένοι της χρονιάς ανόδου (2018-19). Ο Βραζιλιάνος Κλιμάκο Λεάντρο, που ήρθε με εμπειρία 35 αγώνων από την Α’ Εθνική (Δόξα Δράμας, Καλλονή, ΠΑΣ Γιάννινα), παρ’ ότι έφυγε νωρίς, είχε 16 συμμετοχές και 2 γκολ, ο Νιγηριανός Ντέιβιντ Ναζίμ σε 23 παιχνίδια πέτυχε 6 γκολ και φυσικά διακρίθηκε ο Πορτογάλος Φελίπε Σερτζίνιο, καθώς στους 24 αγώνες που πήρε μέρος, πέτυχε όσα γκολ (13) δεν είχε εν Ελλάδι στις πάνω από 100 συμμετοχές σε Α’ και Β’ Εθνική.

Στη Football League (2019-20) με εξαίρεση τον Ιμπάν Ράντι από την Ισημερινή Γουινέα (15 συμ.) και τον Λιούμπομιρ Στεφάνοβιτς (9 συμ.), που πάντως δεν πρόσφερε ανάλογα με το ταλέντο του, οι άλλοι ξένοι ήταν μάθημα προς αποφυγή (!) … και ήταν οι: Χούλιαν Ναβαλόν (Αργεντινός) με 4 συμμετοχές και συνολικά 55 λεπτά, Ντούγκλας Τζέφερσον (Βραζιλιάνος), που έπαιξε 17 λεπτά στον πρώτο αγώνα και … τέλος (!), Γκοτιέ Κλεμέντε (Γάλλος), που αγωνίστηκε δύο φορές 11 και 13 λεπτά, Αλεξ Μπακουλάτι (Αλβανία) με μηδέν συμμετοχές παίζοντας μόνο ένα δίλεπτο στο κύπελλο (!) και επίσης χωρίς συμμετοχή ήταν και ο Ενκομπά Αντερσόνιο (Καμερουνέζος).

Την περίοδο 2020-21 πάλι στη Football League υπήρξαν «αστοχίες» με «όαση» τον Σέρβο Ιγκόρ Φιλίποβιτς (16 συμ., 2 γκολ), ενώ η αναμονή για την έναρξη του πρωταθλήματος είχε ως αποτέλεσμα να «καούν» δυο Αργεντινοί, που δόθηκαν δανεικοί να παίξουν αλλού. Ο Ερνάν Ντα Κάμπο έπαιξε στον Απόλλωνα Λάρισας και ο Μπρούνο Μπαράνκο, που «χάλασε» τη μεταγραφή του στην ΑΕΛ, έπαιξε στη Δόξα!

Οι άλλοι Αργεντινοί αποδείχτηκαν λίγοι, με τον Χερμάν Ερέρα να παίζει σε 10 ματς, τα 7 ως αλλαγή, τον Φράνκο Κολέλα να συμμετέχει σε 6 (τα 4 αλλαγή), ενώ της … αλλαγής ήταν και ο Σέρβος φορ Στέφαν Τζούριτς, που από τις 15 συμμετοχές που είχε (κι ένα γκολ) μόνο 3 φόρες ήταν στη βασική 11άδα.

Ακόμη κι ο Καμερουνέζος Ζερόμ Γκιοατά (9 συμ.) δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με το βιογραφικό του, ενώ ένας άλλος νεαρός από το Καμερούν (Πολ Μπιγιά) ήρθε για λίγο κι έφυγε χωρίς να παίξει, σε αντίθεση με τον Νιγηριανό Στεφάν Ενκόα, που έκανε υπομονή κι έπαιξε 13 λεπτά στο τελευταίο ματς της σεζόν!

Φέτος (2021-22) η Σούπερ Λιγκ 2 ως κατηγορία αποδείχθηκε «μεγάλη» για τους περισσότερους από τους 17 ξένους!

Για 2η χρονιά ήταν ο Ιγκόρ Φιλίποβιτς που είχε μεγάλη συμμετοχή με 26 παιχνίδια (2322’), ξεκινώντας πάντα στην 11άδα, ενώ σε 24 αγωνίστηκε ο Οσκαρ Σιαφά (1633’), ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ με 7 γκολ, με τον Ολυμπιακό να έχει και οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή του με την Εθνική Ισημερινής Γουινέας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Σε 21 ματς (1213’) έπαιξε ο Σαλίμ Ντιαμπί από την Ακτή Ελεφαντοστού, σε 17 (1188’) ο Ελιστάνο Μάνγκα από τη Γουινέα Μπισάου και επίσης σε 17 (710’) ο Ισπανός Σεζάρ Κότος με 4 γκολ, ενώ 16 συμμετοχές έκανε ο Γάλλος Αλέξις Ντος Σάντος (724’) και 7 ο Μαυροβούνιος γκολκίπερ Βούγιο Βούγιοβιτς (585’).

Μετά τον Γενάρη σε 5 φορές φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα ο Πορτογάλος Ρότσα Τιάγκο Νάνι (132’), που απογοήτευσε, όπως και ο Αζέρος Τουράν Μανάφοφ, που έπαιξε, μόλις ήρθε, 4 ματς βασικός (337’) και μετά … τίποτα και σε 3 ματς αγωνίστηκε και ο Άγγλος Μαλίς Ασαμόα (39’).

Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος σε 9 αναμετρήσεις έδωσε το παρών ο Καμερουνέζος Ζοζέφ Ναά (724’), που συνέχισε στην Κηφισιά, ενώ δεν ήταν ό,τι περίμεναν… ο Μαυροβούνιος Βέλικο Μπάτροβιτς (7 ματς με 464 λεπτά συμμετοχής), που μετά πήγε στον Αστέρα Βλαχιώτη, και ο πολιτογραφημένος Βέλγος Ρίτσι Κιτόκο με συμμετοχή σε 5 αγώνες (405’) και ο οποίος ολοκλήρωσε στη Ζάκυνθο…

Ακόμη 4 συμμετοχές είχε ο Πορτογάλος Ντουάρτε Βαλέντε (38’) και σε 2 ματς μόλις 9 λεπτά αγωνίστηκε συνολικά ο Τσέχος Φίλιπ Χάσεκ. Μια συμμετοχή είχαν και οι δυο νεαροί Καμερουνέζοι, ο Σιρίλ Ετονγκά (10’) και ο Σιντικί Αμπουμπακάρι (2’), ο οποίος μετά πήγε στον Ηρόδοτο και πέτυχε και 2 γκολ.

Φέτος ο Ολυμπιακός εκτός από τις δυο τελευταίες προσφυγές (Κιτόκο, Γκιοατά) κλήθηκε να πληρώσει και ξένο της χρονιάς 2015-16 (τον Γκανέζο Ερικ Γουόρντεν, που παίζει ακόμη στον Άρη Σκάλας Λακωνίας) αλλά και τους Ράντι, Τζούριτς, Ντα Κάμπο, Μπαράνκο, μέχρι και τον Μπακουλάτι (!), ενώ όσοι παίκτες τελείωσαν τη φετινή χρονιά είναι σε αναμονή να εξοφληθούν, αφού η εγγυητική θα έχει ισχύ έως το τέλος Ιουνίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου