ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός Βόλου: Το ερυθρόλευκο αντίο στον Ίμρε Κάτσενμπαχ

ολυμπιακός-βόλου-το-ερυθρόλευκο-αντί-797744

Υστερα από δέκα και πλέον χρόνια, εντοπίστηκε ο σκελετός του παλαίμαχου άσου του Απόλλωνα Σμύρνης και του Ολυμπιακού Βόλου Ιμρε Κάτσενμπαχ, με την ερυθρόλευκη ΠΑΕ να λέει το δικό της αντίο στον ποδοσφαιριστή που μάγευε με τις ενέργειες του στους αγωνιστικούς χώρους και κέρδιζε άπαντες με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του και εκτός αυτών.

Επίσημα ο Κάτσενμπαχ είχε κηρυχθεί νεκρός από την Αστυνομία της Ουγγαρίας το 2019, με τη δολοφονία του να προσδιορίζεται το 2009, και το σκελετωμένο σώμα να βρίσκεται τον περασμένο Οκτώβριο, με την αστυνομία της Ουγγαρίας να ανακοινώνει την Παρασκευή, πως ανήκε στον αδικοχαμένο Ιμρε.

Μετά από ένα δεκαετές θρίλερ που απασχόλησε την Ουγγαρία, αλλά είχε έντονο και το ελληνικό στοιχείο, δυστυχώς, όπως όλοι υποψιάζονταν δεν είχε αίσιο τέλος, αλλά τουλάχιστον ίσως δοθούν κάποιες απαντήσεις.

Ο Κάτσενμπαχ, ήταν ένας από τους πιο συμπαθής ξένους που αγωνίσθηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία από το 1990 μέχρι και το 1996. Αρχικά με τον Απόλλωνα Σμύρνης και ύστερα με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Μετά επέστρεψε στην πατρίδα του όπου και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, όμως τον Σεπτέμβριο του 2009 εξαφανίστηκε, αρχικά κηρύχθηκε αγνοούμενος και 10 χρόνια μετά (2019) οι αρχές της χώρας του ανέφεραν πως έπεσε θύμα δολοφονίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η αστυνομία της Ουγγαρίας στις 23 Οκτωβρίου βρήκε ένα πτώμα ανδρός στην περιοχή Μπαραγιανχένο και τα εκεί ΜΜΕ μετέδωσαν πως αυτό ανήκει στον Κάτσενμπαχ, αφού οι αρχές ναι μεν δεν έκαναν επίσημα γνωστό το όνομα του θύματος, αλλά ότι αναζητούνταν από το 2009.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου αναφέρει για τον χαμό του: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου αποχαιρετά τον Ούγγρο άσσο Ιμρε Κάτσενμπαχ που έγραψε την δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινώντας το 1990 από τον Απόλλωνα Σμύρνης και συνεχίζοντας το 1994 και για δύο χρόνια την καριέρα του στον Ολυμπιακό Βόλου.

Η σορός του 56χρονου άσσου βρέθηκε μετά από 11 χρόνια που ήταν εξαφανισμένος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ποιος ήταν ο Κάτσενμπαχ

Το όνομα δεν είναι αδιάφορο για την ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα, αφού πρόκειται για έναν παίκτη που έχει περάσει από τα γήπεδα της Α’ Εθνικής (και όχι μόνο). Ο γεννημένος το 1964 Ούγγρος υπήρξε μέσος του Απόλλωνα Σμύρνης και του Ολυμπιακού Βόλου από το 1990 μέχρι το 1996, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του και την ΜΤΚ, από την οποία προερχόταν.

Στα μέσα της σεζόν 1989-1990 αποκτήθηκε από την αθηναϊκή ομάδα και μέχρι να αποχωρήσει, στα μέσα της σεζόν 1993-1994, σημείωσε 116 και πέτυχε 25 γκολ στο πρωτάθλημα. Το πιο αξιομνημόνευτο εξ αυτών επετεύχθη το 1992 στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν έφυγε στην αντεπίθεση, πέρασε ανάμεσα από δύο αμυνομένους και «κρέμασε» τον Γιόσεφ Βάντσικ από τα 30 μέτρα.

Ηταν η σεζόν που με παίκτες όπως ο Κάτσενμπαχ, ο Λευτέρης Βελέντζας, ο Θανάσης Κολιτσιδάκης, ο Αρης και ο Θεόφιλος Καρασαββίδης, ο Κώστας Ποζαπαλίδης, ο Δήμος Κάβουρας, ο Κώστας Μπατσινίλας και ο Ζόραν Γέβτοβιτς, η ομάδα του Χρήστου Αρχοντίδη βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, λίγο πριν από το τέλος του 1ου γύρου (εν τέλει τερμάτισε στην 5η θέση).

Στις αρχές του 1994 μετακόμισε στον Βόλο για να παίξει μια κατηγορία πιο χαμηλά και ακολούθησε τον Ολυμπιακό και τη σεζόν 1994-1995 στη Γ’ Εθνική. Εφυγε από τη Θεσσαλία το 1996, επιστρέφοντας στην ΜΤΚ, ενώ συνέχισε και σε μικρότερες ομάδες της Ουγγαρίας, μέχρι να σταματήσει σε επαγγελματικό επίπεδο το 1998. Ακολούθησε καριέρα παίκτη-προπονητή σε μικρές ομάδες μέχρι το 2009, όταν δολοφονήθηκε ενώ ήταν προπονητής της Ρακοσμέντι.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση και η δολοφονία

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009, περίπου μία εβδομάδα μετά τα γενέθλιά του, βρέθηκε εγκαταλελειμμένη η Mercedes του και μέσα υπήρχαν ακόμα προσωπικά έγγραφα, που υποδήλωναν εξαφάνιση. Οι αρχές τον αναζήτησαν, αλλά εξ αρχής υποψιάζονταν ότι ήταν νεκρός. Παρ’ όλα αυτά, εάν τον εντόπιζαν θα ήταν ο 8ος ύποπτος για το σκάνδαλο της εταιρίας «Eclipse Informatikai Rendszerhaz Zrt», που περιελάμβανε ένα σύστημα ξεπλύματος χρημάτων μέσω περίπου 20 εταιριών από το 2007 μέχρι το 2009. Σε συνέντευξη Τύπου της οικονομικής αστυνομίας είχε ανακοινωθεί ότι η υπόθεση αφορούσε πλαστά τιμολόγια ύψους 7.500.000.000 φιορινών Ουγγαρίας (περίπου 21.000.000 ευρώ) και φοροδιαφυγή ύψους 2.000.000.000.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ουγγρικών ΜΜΕ, ο Κάτσενμπαχ ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις αναλήψεις των χρημάτων, η τελευταία εκ των οποίων ανερχόταν στο ποσό των 500.000.000 φιορινών, που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του. Παρ’ όλα αυτά, εμφανιζόταν διατεθειμένος να απεμπλακεί από την υπόθεση για περίπου έναν χρόνο, ωστόσο χωρίς επιτυχία.

Η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνισή του στις 28 Σεπτεμβρίου και στην κατάθεσή της επεσήμανε ότι ο Κάτσενμπαχ δεχόταν απειλές για τη ζωή του, κάτι που κατέστησε πολύ πιθανό το σενάριο της ανθρωποκτονίας. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, όμως, μέχρι το 2019, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία για την υπόθεση. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2019 εντοπίστηκε ένας σκελετός σε αγρόκτημα του χωριού Μπαρανιαγενό στη νότια Ουγγαρία. Το αγρόκτημα ανήκε σε έναν από τους υπόπτους της υπόθεσης. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξαν ότι το σκελετωμένο πτώμα ήταν ο Κάτσενμπαχ…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου