ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εχει το δικό του «σχέδιο»

εχει-το-δικό-του-σχέδιο-153143

Τις δικές του σκέψεις κάνει ο Ολυμπιακός Βόλου σε μέρες που έχουν ανασταλεί οι ποδοσφαιρικές δραστηριότητες …και έχουν εμφανιστεί και σενάρια αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, ενώ παρ’ ότι την παρούσα χρονική στιγμή προέχουν άλλα πράγματα αφού το ζητούμενο είναι η υγεία και η «επιστροφή» μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Στον Ολυμπιακό Βόλου, μετά την απόφαση της Πολιτείας για υποχρεωτική παύση και των προπονήσεων όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών έως τις 27 Μαρτίου, λειτουργούν μόνο τα γραφεία της ΠΑΕ κι αυτά για κάποιες ώρες, ενώ η παρούσα κατάσταση «αδράνειας» εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και «μπαίνοντας» στον Απρίλιο.

Με αβέβαιο το πότε θα επανεκκινήσει το πρωτάθλημα της Football League που ανεστάλη για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας ο Ολυμπιακός Βόλου «αναγκαστικά» θα περιμένει και παρακολουθεί, ότι «κινείται», καθώς είναι ακόμη θεωρητικό, ότι ακούγεται ακόμη και για το πότε να ξεκινήσουν και οι προπονήσεις της ομάδας…

Στον Ολυμπιακό Βόλου μετά την διακοπή του πρωταθλήματος της Football League συνεχίζουν να είναι σε αναγκαστική αναμονή… και «θεωρητικά» κάνουν σκέψεις για την συνέχεια όπως θεωρητικά ασχολούνται και με ότι ακούγεται περί αναδιάρθρωσης, ενώ έχουν και το δικό τους σχέδιο που αν τεθεί επίσημα θέμα δεν αποκλείεται να το καταθέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το σχέδιο διάρθρωσης του Ολυμπιακού Β. για το Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει συνταχτεί από πέρσι όταν η ομάδα «επέστρεψε» στο χώρο και ήταν διαφορετικό από το «αποτυχημένο» που «πέρασε» ο τότε υπουργός αθλητισμού και το οποίο κράτησε στην ίδια κατηγορία ομάδες που κέρδισαν άνοδο, χρεώνοντας τον «λογαριασμό» στους παράγοντες και στην ΕΡΤ, και τάζοντας πολλά που δεν έγιναν ενώ ευνοηθήκαν ΠΑΕ που δεν είχαν ούτε οικονομική βάση ούτε κόσμο!

Το σχέδιο του Ολυμπιακού ήταν βασισμένο πάνω στην αξιοπιστία, στην εμπορικότητα και την βιωσιμότητα των ομάδων που θα έδιναν και τηλεοπτικά συμβόλαια σε δυο επαγγελματικές κατηγορίες.

Πάντως οι αλλαγές που έγιναν πέρσι στον ποδοσφαιρικό χάρτη από την κυβέρνηση που με νόμο έφερε τη δημιουργία της Super League 2 αποδείχθηκαν στην πράξη όχι μόνο αποτυχημένες, αφού βρέθηκαν εκεί και ομάδες που περίμεναν μόνο τα χρήματα που θα λάμβαναν από τα κρατικά τηλεοπτικά συμβόλαια, τα οποία και δεν ίσχυσαν τελικά, ενώ και ο Ολυμπιακός Βόλου αδικήθηκε αφού αν και κέρδισε επάξια την άνοδό από την Γ΄ στη Β΄ Εθνική εν τούτοις βρέθηκε να αγωνίζεται πάλι στην τρίτη τη τάξη κατηγορία !

Το Βολιώτικο σχέδιο δεν διαφέρει με την κυριαρχούσα άποψη για δυο ανταγωνιστικούς ομίλους στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία και δεν αποκλείεται να επανακατατεθεί προς συζήτηση.

Πάντως και τώρα στον Ολυμπιακό μελετούν τις προτάσεις που έγιναν μέσω επιστολών από τη Νίκη Βόλου και τη Λάρισα μέσω του Αλέξη Κούγια που στόχο έχουν την ακύρωση της παλιάς και την δημιουργία νέας αναδιάρθρωσης, αλλά προς το παρόν συμπλέουν με ότι εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Λίγκα 2 και Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος που τόνισε πως τώρα προέχει να σωθούν ζωές, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο λέγοντας : «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανείς εκτίμηση και προέχει η ανθρώπινη ζωή. Προέχει ο κόσμος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της κυβέρνησης και να μην εξαπλωθεί άλλο αυτή η πανδημία του κορονοϊού. Ό,τι άλλο συζητάμε, θεωρώ πως είναι πρώιμο και δεν είναι της ώρας. Προέχει να διασφαλιστεί η ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα ….Δεν υπάρχει τίποτα σαν σκέψη. Το μόνο μας μέλημα είναι πώς θ’ αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Τώρα, το να κάνουμε θεωρίες το πώς θα γίνουν τα πρωταθλήματα τον Απρίλιο και το Μάιο, να φτάσουμε εκεί υγιείς και όταν φτάσουμε θα τα συζητήσουμε με τους φορείς, με τα υπουργεία, με όλο τον κόσμο για να δούμε τι μπορεί να γίνει καλύτερο για τις ομάδες και για όλο τον κόσμο».

Στα σημερινά σενάρια μια από τις πιο τολμηρές προτάσεις που συζητούνται είναι αυτή που προβλέπει να επικυρωθεί ως τελική η βαθμολογία της κανονικής περιόδου, με πρωταθλητή τον Ολυμπιακό Π. Αυτό σημαίνει πως δε θα διεξαχθούν πλέι οφ και πλέι άουτ, άρα δε θα υποβιβαστεί κανείς. Θα ανέβουν κανονικά δύο ομάδες από τη Super League 2 και την επόμενη σεζόν θα υποβιβαστούν τέσσερις, ώστε η αύξηση των ομάδων να είναι προσωρινή, να ισχύσει δηλαδή μόνο για μία σεζόν. Κι αν αυτό σενάριο είναι για παραπάνω στην κάτω από την Super League κατηγορία η κυριαρχούσα άποψη είναι για διεξαγωγή ενός κοινού πρωταθλήματος με το σύστημα των δύο ομίλων.

Στην επιστολή της Νίκης που συναίνεσε και ο Ολυμπιακός, μάλιστα τονίζεται ότι οι τρέχουσες εξελίξεις καθιστούν το ήδη προβληματικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι ΠΑΕ ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομική του διάσταση, τώρα γίνεται ακόμα πιο προβληματικό και θεωρείται μια ευκαιρία και μια λύση να διορθωθεί άμεσα το αποτυχημένο καθεστώς των SL2 και FL υπό την παρούσα μορφή του.

Στην πρόταση που έφερε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, προτείνει τη δημιουργία μιας δυνατής Β’ Εθνικής (να καταργηθεί δηλαδή η Super League 2). Να ανέβουν στη Σούπερ Λιγκ ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης και παράλληλα να υποβιβαστούν Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου, ομάδες που όλη τη χρονιά έδειξαν ανήμπορες να σηκώσουν το βάρος της κατηγορίας.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα μείνουν οκτώ ομάδες (Χανιά, Λεβαδειακός, Καραϊσκάκης, Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Πλατανιάς και Δόξα Δράμας). Σ’ αυτές να προστεθούν οι οκτώ πρώτες ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ (Τρίκαλα, Ιωνικός, Διαγόρας, Ιεράπετρα, Νίκη, Καβάλα, Βέροια, Ολυμπιακός Βόλου) και όλες αυτές να συνθέσουν μία δυνατή Super League 2 των 16 ομάδων (οι περισσότερες ιστορικές και δυνατές). Να αγωνιστούν σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ, με τον πρώτο της κατάταξης να ανεβαίνει απευθείας και ο δεύτερος να δίνει μπαράζ με τον προτελευταίο της Σούπερ Λιγκ.

Βάσει αυτού του σχεδίου προτείνεται να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα από τη Φούτμπολ Λιγκ και να παραμείνουν στην κατηγορία Αιγάλεω, Ιάλυσος, Θεσπρωτός, Τρίγλια, Ασπρόπυργος και Καλαμάτα. Σ’ αυτές τις έξι ομάδες να προστεθούν οι πρωταθλητές των οκτώ ομίλων της Γ’ Εθνικής, δημιουργώντας ένα, επίσης, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη Φούτμπολ Λιγκ.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση οι ομάδες να πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η αναμονή

Στον Ολυμπιακό παρακολουθούν όλες τις θεωρητικές ως τώρα εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν και στην παρούσα χρονική και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού κανείς δεν σκέφτεται τίποτα άλλο, παρά πως θα βγει η χώρα μας από αυτή την κρίση, με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Πάντως υπάρχει και σκέψη στο πως θα εξελιχθούν τα πρωταθλήματα σε Σούπερ Λιγκ, Super League 2 και Φούτμπολ Λίγκ καθώς μπορεί να εξαρτηθεί και η επόμενη χρονιά… ειδικά αν αυτά δεν ολοκληρωθούν!

Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξέρει τι θα υπάρξει τον επόμενο μήνα αφού η επ’ αόριστον αναβολή των αγώνων φέρνει νέα δεδομένα και στις ομάδες και στο πρωτάθλημα …αφού οι ερυθρόλευκοι έχουν να δώσουν άλλους τρεις αγώνες.

Έτσι η αναβολή του πρωταθλήματος Football League, σίγουρα επηρεάζει τις ομάδες που έκαναν τα σχέδια τους αλλά όλες όπως και ο Ολυμπιακός έχουν ως προτεραιότητα την υγεία των αθλητών και ολόκληρου του κόσμου και για αυτό υπάρχει προσωρινή αναστολή σε όλα τα τμήματα.

Επίσης όπως είναι λογικό στο τέλος του μήνα κάποιες ομάδες θα αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, σε μια περίοδο όπου έχουν νεκρώσει τα πάντα. Οι διοικούντες περιμένουν να δουν και ποιες από τις οικονομικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα ισχύσουν και για τις ΠΑΕ, οι οποίες έχουν εργαζομένους (ποδοσφαιριστές, προπονητές, φροντιστές, υπαλλήλους γραφείων), οι οποίοι έχουν σταματήσει να εργάζονται, ενώ τα συμβόλαια είναι σε ισχύ…

Στον Ολυμπιακό εύχονται όλα τα τελειώσουν θετικά και όταν όλα ξαναγίνουν κανονικά θα είναι τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος της Football League και τα ματς που απομένουν είναι: Ολυμπιακός-Αιγάλεω, Τρίγλια-Ολυμπιακός και Ολυμπιακός-Καβάλα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου