Αντίστροφη μέτρηση!

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-10, 15:38:57
Αντίστροφη  μέτρηση!

Αύριο το θέμα του Ολυμπιακού Βόλου στην ΕΠΟ, την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ  ΖΗΝΕΛΗΣ

Αντίστροφα  αρχίζει  να μετρά ο Ολυμπιακός  Βόλου   και  ο κόσμος  του, περιμένοντας  τοις  θετικές εξελίξεις καθώς  ο Μάιος  έχει χαρακτηρισθεί  από πολλούς μήνας  δικαίωσης  και επιστροφής  του Ολυμπιακού Βόλου   στη  Σούπερ Λίγκα. 

Πάντως στον Ολυμπιακό Βόλου, μετά την κατάθεση φακέλου στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για αδειοδότηση, υπάρχει αισιοδοξία και μεγάλη σημασία αποκτά το αυριανό βολιώτικο ραντεβού στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Για το θέμα της δικαίωσης του Ολυμπιακού θα γίνει αύριο συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στο Δ.Σ. της ΕΠΟ το οποίο έχει αρκετά θέματα για κανονισμούς και αλαλαγές στο ποδόσφαιρο και είναι διήμερο ενώ έχει κληθεί τόσο ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ. Τάσος Μπατζιάκας που προσκλήθηκε από τον Σ. Πιλάβιο, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης Μποτσιβάλης.

Στην ΕΠΟ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αλλά και μαρτυρίες από δηλώσεις μελών της όπως οι κ.κ. Οικονομίδης, Χατζηαποστόλου, Σταθόπουλος, Σάββας και Κουρίδης υπάρχει θετικό κλίμα για τον Ολυμπιακό και αυτό που αναζητείται είναι ο τρόπος και το νομικό πλαίσιο για επαναφορά της βολιώτικης ομάδας στη Σούπερ Λίγκα.

Θα ήταν σημαντικό για την υπόθεση της αποκατάστασης του Ολυμπιακού Βόλου στο επαγγελματικό πρωτάθλημα να είχε στα χέρια του και το πιστοποιητικό από την ΕΕΑ, πριν το θέμα απασχολήσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τόνισε προ ημερών ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ., κ. Τάσος Μπατζιάκας, γνωρίζοντας όμως από συζητήσεις με μέλη της ΕΠΟ ότι μπορεί και έτσι να δώσει λύση στο ζήτημα του Ολυμπιακού Βόλου. Τόσο ο κ. Μπατζιάκας, όσο και ο κ. Μποτσιβάλης θα πιέσουν για θετικές εξελίξεις αύριο στην ΕΠΟ για να επαναφέρει την ομάδα στην κατηγορία στην οποία αγωνιζόταν.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Παναγιώτης Μποτσιβάλης, κατ’ επανάληψη έχει τονίσει πως στόχος είναι μόνο η ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ και υπάρχει επικοινωνία με την ΕΠΟ, προκειμένου να βρεθεί η νομικά αποδεκτή λύση και η ομάδα να επιστρέψει στο μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Εάν πράγματι η ΕΠΟ επιθυμεί να άρει την αδικία που υπέστησαν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα έχει τη δύναμη να το κάνει.

Για να παίξουν πάντως ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα ξανά στη Σούπερ Λιγκ θα πρέπει η ΕΠΟ να πάρει απόφαση για την αύξηση των ομάδων της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας από 16 σε 18 και να γίνει η ανάλογη τροποποίηση στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, έτσι ώστε η απόφαση αυτή να έχει ισχύ από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Πάντως στον Ολυμπιακό Βόλου το επόμενο διάστημα αναμένουν να εξεταστεί ο φάκελος της ΠΑΕ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το θέμα του φακέλου θα απασχολήσει την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πιθανότατα στις 15 Μαΐου, καθώς τότε υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση, ενώ τα χέρια της Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να λυθούν αν υπήρχε νωρίτερα αδειοδότηση.

Σύμφωνα πάντως με τον νέο αθλητικό νόμο, η ΕΠΟ είναι εκείνη που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επιβληθεί ποινή ή όχι στον Ολυμπιακό (ανάλογα με το αν πάρει ή όχι το πιστοποιητικό από την ΕΕΑ) και σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί η ομάδα.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου κατάθεσε στην ΕΕΑ τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που ζήτησε η Επιτροπή ώστε ο φάκελος του Ολυμπιακού Βόλου να είναι πλέον πλήρης. Άλλωστε θετικό είναι και το γεγονός ότι από την ΕΕΑ ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία ως προς την πληρότητα του φακέλου, αφού αυτό δείχνει πως ο φάκελος «βλέπεται» θετικά.

Ο Ολυμπιακός θέλει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να διορθώσει το λάθος που έκανε το περασμένο καλοκαίρι και η διοίκηση της βολιώτικης ΠΑΕ, περιμένει να τηρηθεί η δέσμευση της ΓΓΑ, η οποία την περασμένη εβδομάδα με επιστολή που απέστειλε στην ΠΑΕ τόνιζε πως ο φάκελος του Ολυμπιακού Βόλου θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο και σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο. Η ΕΕΑ θα κρίνει αποκλειστικά, αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις της κείμενης αθλητικής νομοθεσίας, για την έκδοση πιστοποιητικού.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού από την πλευρά του έστειλε δυο φορές μηνύματα αρχικά την περασμένη Παρασκευή στο πρωτοφανές για την πόλη μεγάλο συλλαλητήριο, δείχνοντας τη δυναμική του και μάλιστα προεκλογικά, όταν ζητήθηκε για μια ακόμη φορά η αποκατάσταση του δικαίου για την ερυθρόλευκη ομάδα, αλλά και την Κυριακή που οι φίλαθλοι με την ψήφο τους τιμώρησαν όσους δεν βοηθήσαν όπως έπρεπε και όταν έπρεπε την ομάδα.

Προχθές εκπρόσωποι των οργανωμένων συνδέσμων συναντήθηκαν στα γραφεία του Ερασιτέχνη και συζήτησαν τις εξελίξεις αλλά και το τι περιμένουν μέσα στο επόμενο 10ημερο.

H ΕΠΟ προχωρά για την ένωση Β’ και Γ’ Εθνικής   

Στην ένωση της Football League με την Football League 2 είναι αρκετά πιθανό να προχωρήσει η ΕΠΟ, ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία επαγγελματική κατηγορία.

Τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών οδηγούν στην σκέψη από πλευράς Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να ενωθούν οι δύο κατηγορίες. 

Αυτό άλλωστε είναι κάτι που στην ουσία είχε προαναγγείλει και στις τελευταίες του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, λέγοντας ότι: «H δική µου άποψη είναι η Γ’ Kατηγορία να γίνει ερασιτεχνική και η B’ ηµιεπαγγελµατική. Eίναι βέβαιο πως εκεί θα οδηγηθούµε».

Εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να έχουμε μέσα στον Μάιο και αν πραγματοποιηθεί αυτή η ένωση, τότε η Football League 2 θα γίνει ερασιτεχνική. Έπειτα όσες ομάδες μπορούν ν’ αντέξουν οικονομικά θα συμμετάσχουν στη νέα λίγκα, η οποία ωστόσο θα λειτουργεί άκρως επαγγελματικά. Όπως και να ’χει, μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν απ’ την επόμενη αγωνιστική περίοδο, οι πιθανότητες ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αρκετά μεγάλες.

Σανίδα σωτηρίας

Την τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα για παραβάσεις του FFP (financial fair play) αποφάσισε η UEFA στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αντιλαμβάνονται ότι αρκετοί σύλλογοι στην Ευρώπη – και όχι μόνο στην Ελλάδα – αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και φέρνουν νέες πιο ελαστικές τιμωρίες των παραβατικών ομάδων.

Eτσι οι πιθανές τιμωρίες είναι οι εξής: απαγόρευση διεθνών μεταγραφών και παρακράτηση εσόδων από τα μπόνους συμμετοχών στο Champions League ή το Europa League.

Δηλαδή, αν επιβάλλεται ποινή σε μια ομάδα για οφειλές σε ποδοσφαιριστές, η UEFA θα παρακρατεί το οφειλόμενο ποσό από την ομάδα και θα το δίνει στον παίκτη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η εφαρμογή του νέου κώδικα θα τεθεί σε ισχύει από φέτος το καλοκαίρι ή από του χρόνου. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη παρθεί από την UEFA και μένει μόνο να καθαρογραφεί και να αποσταλεί στις ομοσπονδίες-μέλη της.

Ωστόσο, υπάρχει νομικό κόλλημα στο κατά πόσο γίνεται να έχει δικάσει φέτος το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο με βάση τους παλιούς κανόνες και να εκδικάσει το δευτεροβάθμιο με τους καινούριους. Όσον αφορά τις ελληνικές ομάδες, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν τιμωρηθεί πρωτόδικα με επιβολή αποκλεισμού με αναστολή.

Αν τελικά ο νέος πειθαρχικός κώδικας τεθεί σε εφαρμογή από φέτος, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές ομάδες και θα συμμετάσχουν κανονικά στα Κύπελλα Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι πιέζουν ασφυκτικά κιόλας την UEFA προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=