Η ΦΙΦΑ άκουσε τις βολιώτικες φωνές

Τελευταία ενημέρωση: 2011-12-23, 14:01:28
 Η ΦΙΦΑ  άκουσε  τις βολιώτικες  φωνές

Οι βολιώτικες φωνές και οι καταγγελίες του νομικού τμήματος του Ολυμπιακού Βόλου για την παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και με τη δράση της κρατικής Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού η ΦΙΦΑ οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος της Ε.Ε.Α. είναι παρεμβατικός για το ελληνικό ποδόσφαιρο και στέλνει σαφές μήνυμα στην ΕΠΟ ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και μάλιστα με συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Μάλιστα όπως προκύπτει από τη στιγμή που οι βολιώτικες καταγγελίες που ξεκίνησαν από τους νομικούς κ.κ . Χαρμάνη και Μιτσικό η αλληλογραφία ανάμεσα σε ΦΙΦΑ και ΕΠΟ έχει ξεκινήσει από καιρό και από την Ομοσπονδία σκόπιμα το γεγονός δεν είχε γνωστό, ενώ υπάρχει και μια σειρά από εύλογα ερωτήματα.

Ένα άλλο ερώτημα, πέρα από το ότι γιατι δεν δημοσιοποιήθηκε μολονότι «σέρνεται» πολύ καιρό, είναι το πόσο πιστεύει η ΦΙΦΑ τις δικαιολογίες της ΕΠΟ κι ένα άλλο έχει να κάνει με το αν ελλοχεύει κίνδυνος για τις ελληνικές ομάδες, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι όταν διαταράσσεται το -κατά τη ΦΙΦΑ- αυτοδιοίκητο μιας ομοσπονδίας.

Στην τελευταία επιστολή του Πιλάβιου προς τη ΦΙΦΑ πάντως ζητείται διορία ενός μήνα, με την οποία η ΕΠΟ είναι προφανές ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο στην όλη υπόθεση. Η επιστολή εστάλη στις 30 Νοεμβρίου, επομένως η διορία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Λογικά τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθούν οι επαφές της ΕΠΟ με την Πολιτεία με στόχο την εύρεση λύσης.

Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από την αποκάλυψη και την αλληλογραφία είναι ότι η ΦΙΦΑ το έψαξε πολύ το θέμα μετά την καταγγελία του Ολυμπιακού Βόλου. Και η ΦΙΦΑ μάλιστα δεν σηκώνει κουβέντα για ό,τι έχει να κάνει έστω με την παραμικρή υποψία κρατικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο. Το γεγονός στο οποίο στέκεται η ΦΙΦΑ είναι ότι Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα δεν υποβιβάστηκαν με απόφαση ποδοσφαιρικής επιτροπής, αλλά με απόφαση κρατικού φορέα (ΕΕΑ) και ουσιαστικά η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενισχύει την επιχειρηματολογία που είχαν εκφράσει οι δύο ελληνικές ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έγγραφα έχουν κοινοποιηθεί και στην ΟΥΕΦΑ.

Η αλληλογραφία μετά την πρώτη προειδοποίηση ξεκίνησε στις 23/9/2011 και η ΕΠΟ διά της υπογραφής του εκτελεστικού διευθυντή Παυσανία Παπανικολάου απάντησε σε προηγούμενη έγγραφη ερώτηση του γενικού γραμματέα της ΦΙΦΑ, Ζερόμ Βάλκε, και εξήγησε τη διαδικασία αδειοδότησης των επαγγελματικών ομάδων στα πρωταθλήματα.

Ακολούθησε γραπτή απάντηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της ΦΙΦΑ, Μάρκους Κάτνερ, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σχετικά με τα θέματα που εμπλέκουν την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου, «καταλαβαίνουμε ότι οι ομάδες πρέπει να τηρούν τους Νόμους που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και ότι αυτές οι υποχρεώσεις τους έχουν ενσωματωθεί στο καταστατικό της Σούπερ Λίγκας, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την ΕΠΟ. Ως εκ τούτου, η Ε.Ε.Α. είναι τελικός υπεύθυνος για την έγκριση πιστοποιητικών συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα και έχει την τελική απόφαση για το ποιες ομάδες δικαιούνται συμμετοχή στη συγκεκριμένη Λίγκα. Επίσης, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δύναται να υπερκεράσει αποφάσεις, ληφθείσες από την Ομοσπονδία, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός Βόλου διαμαρτύρεται ότι είχε εγκριθεί η συμμετοχή του από την ΕΠΟ στη Λίγκα πριν η Ε.Ε.Α. αποφασίσει το αντίθετο. Αυτές οι διαδικασίες σημαίνουν ότι ένα κυβερνητικό όργανο μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα που θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική υπευθυνότητα της ΕΠΟ. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως κυβερνητικός παρεμβατισμός στα εσωτερικά θέματα της Ομοσπονδίας, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ΦΙΦΑ. Πάντως, σύμφωνα με τις εξηγήσεις σας, καταλαβαίνουμε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν, με βάση το καταστατικό της Λίγκας και της ΕΠΟ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες -και από τη στιγμή που η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή για τους προαναφερθέντες λόγους που συνδέονται με τον κυβερνητικό παρεμβατισμό, σας ζητάμε να τροποποιήσετε το καταστατικό της Λίγκας και αν είναι απαραίτητο αυτό της ΕΠΟ, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Έτσι, η τελική απόφαση, για το ποιες ομάδες δικαιούνται συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΕΠΟ, μπορεί να βασίζεται μόνο στην Ομοσπονδία σας, ακόμα κι αν η ΕΠΟ μπορεί να λαμβάνει υπόψιν της τη γνώμη της Ε.Ε.Α.».

Στις 17 Νοεμβρίου υπάρχει προσωπική επιστολή του γενικού γραμματέα της ΦΙΦΑ Ζερόμ Βάλκε προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο σχετικά με το προηγούμενο έγγραφο, στην οποία ο κ. Βάλκε αναφέρει ότι δεν έχει πάρει απάντηση η ΦΙΦΑ στο προηγούμενο έγγραφό της στην ΕΠΟ. Και ζήτησε την τοποθέτηση της ΕΠΟ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Αυτό και έγινε, καθώς στις 30 Νοεμβρίου ο Σ. Πιλάβιος απάντησε: «Ακολουθώντας τις υποδείξεις σας, η ΕΠΟ ήδη έχει έρθει σε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές («Super League», «Professional League 2 and 3» και Γ.Γ.Α.) ώστε να ενημερώσει για το μήνυμα της ΦΙΦΑ σχετικά με τον ρόλο της Ε.Ε.Α. και για να δώσει την τελική κατεύθυνση που θα οδηγήσει στον πλήρη διαχωρισμό των ρόλων ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές αρχές και το ελληνικό κράτος και ειδικά στην περιθωριοποίηση του ρόλου της Ε.Ε.Α. στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες πρέπει να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που μπορεί να είναι χρονοβόρος, και λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, επιτρέψτε μου ευγενικά να ζητήσω έναν μήνα παράτασης, ώστε να σας παραδώσω ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σχετικά με τον στόχο, ο οποίος επακριβώς αναφέρεται στο γράμμα σας. Περιμένω τη θετική σας απάντηση».

Και βέβαια το τελευταίο ερώτημα είναι πόσο πιστευτή είναι η ΕΠΟ τη στιγμή που μιλά για αλλαγή κυβέρνησης, αφού κανείς του αθλητισμού δεν έχει αντικατασταθεί...

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
1
=