ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών για την Πορτογαλία

νέο-μνημόνιο-προ-των-πυλών-για-την-πορτ-570594

Ολο και πιο κοντά σε ένα νέο Μνημόνιο έρχεται η Πορτογαλία. Παρά το «τσουνάμι» λιτότητας που ανακοίνωσε για το 2014 η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσους Κοέλιο, αξιωματούχοι της τρόικας αλλά και της Λισαβόνας θεωρούν δύσκολη την επιστροφή της χώρας στις αγορές τον ερχόμενο Ιούνιο που λήγει το πρόγραμμα στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο χαρακτηρίζουν την ίδια ώρα «θολό» τον ορίζοντα για την Πορτογαλία με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί δεύτερο δάνειο τους επόμενους μήνες, ενώ πιθανή θεωρεί μια νέα γραμμή πίστωσης και ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η Κομισιόν, εξάλλου, στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία του πορτογαλικού Μνημονίου προειδοποιεί ότι οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου περιπλέκουν τις προσπάθειες επιστροφής στις αγορές. Το ΔΝΤ χαρακτήρισε από την πλευρά του «περιορισμένη» τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά. Οι δανειακές ανάγκες της Λισαβόνας για το 2014 εκτιμώνται ήδη στα 14 δισ. ευρώ και το ανώτατο όριο της προληπτικής γραμμής είναι 16-17 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας 1,4 δισ. ευρώ, για τα οποία μάλλον θα υπάρξει προσφυγή στο δικαστήριο, που δικαίωσε 4 από τις 16 προσφυγές για τον προϋπολογισμό του 2013.

Υποχώρηση

Στο μεταξύ τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Πορτογαλίας δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας υποχώρησε στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 128,8% του ΑΕΠ, από 131,4% που ήταν στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011. Κυβέρνηση και τρόικα προβλέπουν ότι στο σύνολο του έτους το δημοσιονομικό χρέος θα ανέλθει στο 127,8% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να μειώνεται κατά την επόμενη διετία, πέφτοντας στο 126,7% το 2014 και στο 125,7% το 2015. Προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της το 2014 από 5,5% που είναι ο φετινός στόχος, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, «πυροδοτώντας» μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου