ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υφεση φέτος 4% έναντι πρόβλεψης για 4,5%

σταϊκούρας-υφεση-φέτος-4-έναντι-πρόβλε-574664

Το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2014 που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα και τις συνοδευτικές εκθέσεις κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής που τον παρέλαβε σημείωσε ότι οι τέσσερις συνεδριάσεις στην επιτροπή οικονομικών συνεδριάσεων θα ξεκινήσουν στις 25 Νοεμβρίου και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 ή 4 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί το Σάββατο 7 ή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η ύφεση φέτος είναι στο 4% έναντι πρόβλεψης για 4,5%.

Εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας, για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, στις 250 σελίδες του κειμένου δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο ύψος και το περιεχόμενο των μέτρων του 2014, για τον προφανή λόγο ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμα σε αυτά η Τρόικα και, άρα, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν όλα ξανά, όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κείμενο του προϋπολογισμού πάντως θα κρύβει«εκπλήξεις», κυρίως ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει η κυβέρνηση για το 2013 και το 2014. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για το 2013 θα ξεπερνά τα 700 ή και 800 εκατ. ευρώ (0,4%-0,5% του ΑΕΠ), ενώ για το 2014 θα φτάνει και στα 2,8 δισ. (1,5% του ΑΕΠ)

Πάντως κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου καθησύχαζε ότι ούτε ο προϋπολογισμός, ούτε η Τρόικα κάνουν λόγο για μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων. «Η Τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα αλλά μετά και τη τελευταία συνάντηση φάνηκε πως το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα. Πάμε καλύτερα, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα. Συζητάμε για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων όπως τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής» ανέφερε, αποκλείοντας κάθε σκέψη για νέα μέτρα που θίγουν το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Η ίδια πηγή φάνηκε αισιόδοξη ότι τελικώς μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως το ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου. Στη χθεσινή σύσκεψη με την τρόικα, δεν απασχόλησαν τόσο τα νούμερα, αλλά αναλώθηκε κυρίως σε πολιτικό «παζάρι» για το πώς θα κλείσει το «πακέτο» της συμφωνίας για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση αλλά και ως πού θα φτάσει η στήριξη που θα προσφέρουν τελικά οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Όπλο» ο προϋπολογισμός

Ακόμα και χωρίς την έγκριση της Τρόικας όμως, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή –όπως έχει υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα- έναν προϋπολογισμό που άλλαζε ξανά και ξανά μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ μπορεί να υποστεί νέα αναθεώρηση και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, ακόμα και με την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2014-2017.

Τα διαρθρωτικά μέτρα στα οποία επιμένει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνουν απολύσεις και καταργήσεις φορέων στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, νέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγές στο μηχανισμό είσπραξης των φόρων με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κλπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου