ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υιοθετεί» το σχέδιο του Μαξίμου για τα ακίνητα το ΥΠΟΙΚ

υιοθετεί-το-σχέδιο-του-μαξίμου-για-τ-580197

Την «πατρότητα» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕνΦΙΑ) που σχεδίασαν από κοινού Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να αναγνωρίζει τώρα ο Γιάννης Στουρνάρας και το υπουργείο Οικονομικών αφού, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπερασπίζονται σθεναρά το προτεινόμενο σχέδιο απέναντι στην κριτική που έχει δεχτεί αφότου διέρρευσε.

Παρότι το μέτρο δεν έχει λάβει την έγκριση της Τρόικας αφού «κονταίνει» τις εισπράξεις κατά 250-350 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση τονίζοντας ότι με το νέο μέτρο, επιβάρυνση στους φόρους ακινήτων το 2014 θα υποστούν μόνο οι ιδιοκτήτες των οποίων το άθροισμα της περιουσίας ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Διαψεύδει μάλιστα ότι ο αριθμός τους φτάνει στις 400.000 αλλά επιβεβαιώνει (όπως από την περασμένη εβδομάδα ήδη έγραψε τοnewmoney.gr) ότι οι ιδιοκήτες αυτοί ανέρχονται σε 280.000.

Το υπουργείο Οικονομικών παραβλέπει όμως και ότι άλλοι τουλάχιστον 70.000 ιδιοκτήτες, κατέχουν οικόπεδα για τα οποία δεν πλήρωναν τίποτε ως τώρα, και για τους οποίους η πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα είναι «χάδι» όπως για τα αγροτεμάχια και τους αγρότες.

Για το λόγο αυτό ακόμα, στελέχη του υπουργείο εκφράζουν και φόβους ότι… ούτε αυτοί που πλήρωναν δεν θα πληρώνουν πια τους φόρους ακινήτων, βλέποντας πού οδηγούν οι αλλαγές τις οποίες συμφώνησαν το Μαξίμου και βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

newmoney

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου