ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα για τα πλεονάσματα της Γερμανίας

ερευνα-για-τα-πλεονάσματα-της-γερμανί-585211

Σε τροχιά… σύγκρουσης εισέρχονται Βερολίνο – Κομισιόν, καθώς όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες ο πρόεδρος Μπαρόζο οι Βρυξέλλες ξεκινούν σε βάθος έρευνα για να διαπιστώσουν αν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας αποτελούν ένδειξη ανισορροπιών.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν δικαιολόγησε τη διεξαγωγή της έρευνας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014, λέγοντας πως η Γερμανία έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική ? αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου» εξήγησε ο Ζοζέ Μπαρόζο για να προσθέσει ωστόσο ότι «το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ από αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο επίτροπος Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι «υψηλότερη ζήτηση εντός της Γερμανίας θα μπορούσε να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι είναι ανταγωνιστικές. Σε διαφορετική περίπτωση, τα οφέλη θα τα καρπωθούν χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παράγοντες της αγοράς σχολίασαν ότι το να ασκήσει κριτική η Κομισιόν στη Γερμανία για το πλεόνασμα είναι πολιτικά «ευαίσθητη» κίνηση, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενθαρρύνουν τις χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν επίπονες μεταρρυθμίσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να οδηγηθούν σε πλεόνασμα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία απολαμβάνει από το 2007 πλεονάσματα που υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ. Τον Σεπτέμβριο το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 19,7 δισ. ευρώ ή πλέον του 8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας και την Κίνα, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Απολογητικός για τη Γερμανία

Η πρώτη επίσημη ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου από τους Ευρωπαίους εταίρους του φέρνει σε αρκετά δύσκολη θέση τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οταν ανακοίνωνε την έναρξη έρευνας σε βάθος σχετικά με τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν ακουγόταν σχεδόν… απολογητικός.

«Δεν θέτουμε εν αμφιβόλω την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, όχι, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της», ξεκαθάρισε εξαρχής ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κατεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους, προσθέτοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια οι Βρυξέλλες «συστήνουν» στη Γερμανία να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και την επένδυση.

Ο Μπαρόζο δεν έχει κρύψει ότι συμφωνεί απόλυτα με τη γερμανική πολιτική, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό. Μάλιστα, πριν από λίγες μόλις ημέρες υποστήριζε την τακτική του Βερολίνου να δρα βάσει εθνικών συμφερόντων, τη στιγμή που η Κομισιόν καλεί όλα τα κράτη σε εξεύρεση κοινής λύσης στην κρίση.

«Το Βερολίνο έδρασε και βάσει τον εθνικών του συμφερόντων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, εφόσον είναι συμβατά με τα ευρύτερα συμφέροντα της Ευρώπης. Αυτό ακριβώς είναι η Ευρώπη, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα με συλλογικό τρόπο«, τόνισε επιχειρηματολογώντας υπέρ του Βερολίνου. Κάλεσε δε τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. «Μπορείτε να το αξιοποιήσετε για το καλό όλων», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι όταν η Ανγκελα Μέρκελ ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση για κατάρτιση κυβερνητικής συμφωνίας με τους σοσιαλδημοκράτες, ο Μπαρόζο της έδωσε τη… συμβουλή να μην αποκλίνει από το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο έχει επιβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Μπαρόζο, πάντως, αποχωρεί από το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Στη μάχη για τη διαδοχή του συμμετέχει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αν και Γερμανός, έχει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τον Μπαρόζο περί ευρωπαϊκής πολιτικής του Βερολίνου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου