ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες προς τράπεζες : Πουλήστε τις θυγατρικές στα Βαλκάνια

βρυξέλλες-προς-τράπεζες-πουλήστε-τις-631431

Πίεση στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν ταχύτερα στην πώληση των βαλκανικών θυγατρικών τους και στην απομόχλευση των ισολογισμών τους αναμένεται να ασκήσει από τον Νοέμβριο η ΕΕ σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα καλυφθούν με ίδια μέσα και δεν θα απαιτηθεί η χρησιμοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας που απέμεινε από τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το ΤΧΣ έχει χρησιμοποιήσει για τη στήριξη των τραπεζών τα 39 δις ευρώ και παραμένουν αδιάθετα συνολικά 11 δις ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά η Διοίκηση του EFSF επιδιώκουν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα 11 δις. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών από την πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό και προσαρμογές στις δαπάνες των πιστωτικών ιδρυμάτων μπορούν να προκύψουν κεφαλαιακά αποθέματα ύψους 3 δις. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες τα οποία εάν αθροιστούν με τα ήδη διαθέσιμα 11 δις ευρώ δημιουργούν ένα αποθεματικό “υπέρασφάλειας” ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κεφαλαιακή ανάγκη διασφαλίζοντας πλήρως τις τραπεζικές καταθέσεις .

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση μέρους των υπολειπόμενων κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού !

news.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου