ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Πτώση 37,9% στις τιμές των κατοικιών μέσα στην κρίση

ττε-πτώση-379-στις-τιμές-των-κατοικιών-μέ-642554

Ποια ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές και τι επηρεάζει τις τιμές – Ποιες πόλεις παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση

Μεγάλη πτώση τιμών που αντιστοιχεί στο 37,9% σε πραγματικές τιμές έχει παρουσιάσει η αγορά της κατοικίας στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 45% – 55%, είναι η πτώση στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων.

Τη μεγαλύτερη μείωση στις κατοικίες παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη (38,8%) και ακολουθούν η Κατερίνη (36%), η Χαλκίδα (35,4%), η Καβάλα (34,4%), τα Τρίκαλα (33,3%) και η Αθήνα (32,2%).

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Αναλύσεων Real Estate της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θ. Μητράκος στο 8ο Business Forum για τα ακίνητα, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ρόλο των τραπεζών μέσα στην κρίση: «Η συμμετοχή των τραπεζών στις αγοραπωλησίες ακινήτων με χρηματοδότηση έφτανε το 80% προ της κρίσης και σήμερα έχει περιοριστεί στο 15% των συναλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, η πορεία της αγοράς θα κριθεί από παράγοντες όπως το φορολογικό καθεστώς «ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στον ΟΟΣΑ» την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με το σκεπτικό ότι μεγάλο τμήμα του αφορά τον κλάδο των ακινήτων αλλά και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Οι μεγάλοι κίνδυνοι εντοπίζονται στα κόκκινα δάνεια, που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένας στους τρεις δανειολήπτες που σήμερα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις εκφράζουν φόβους ότι σύντομα δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ περί τα 180.000 ακίνητα βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου