ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανεργία καλπάζει, αλλά εργασιακοί παράδεισοι υπάρχουν!

η-ανεργία-καλπάζει-αλλά-εργασιακοί-πα-650959

Η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα για να δουλεύει κάποιος και η Υεμένη η χειρότερη – Η Ελλάδα κατέχει την 55η θέση στις 122

Σε μια εποχή που το τέρας της ανεργίας έχει κατασπαράξει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν χώρες με ιδανικές συνθήκες εργασίας. Και όμως υπάρχουν! Σύμφωνα με την Εκθεση Ανθρώπινου Δυναμικού που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα για να δουλεύει κάποιος, η Υεμένη είναι η χειρότερη, χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι στην κορυφή ενώ η Ελλάδα όσο και αν ακούγεται παράδοξο είναι στην 55η θέση. Η Εκθεση βασίστηκε σε τέσσερις τομείς – την εκπαίδευση, την υγεία, την απασχόληση και το ευνοϊκό περιβάλλον και συμμετείχαν 122 χώρες.

Ο τομέας «ευνοϊκό περιβάλλον» περιλαμβάνει θέματα όπως το νομικό πλαίσιο της χώρας, καθώς και τη μεταφορά και επικοινωνιακή υποδομή, η οποία επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να εργαστεί.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε η Saadia Zahidi, επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρώπινου Κεφαλαίου στην Ελβετία. Το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο διεξήχθη από την Mercer Consulting και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη να εστιάσουν σε τομείς που μπορούν να εξελιχθούν και να καλυτερεύσουν τις συνθήκες εργασίας.

Το πρότζεκτ προέκυψε από τις συνομιλίες για το παγκόσμιο πρόβλημα που έχει προκύψει με το ιδιαίτερα καυτό θέμα της ανεργία των νέων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στο πώς οι χώρες μπορούν να επενδύσουν καλύτερα στους σημερινούς και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν Δείκτη Ανθρώπινου Δυναμικού με βάση 51 μεταβλητές, και διαπιστώθηκε ότι οι ισχυρότερες χώρες συγκεντρώθηκαν με τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο Καναδάς τοποθετείται στην 10η θέση και οι ΗΠΑ στην 14η θέση. Οι χώρες με τις χειρότερες συνθήκες είναι αυτές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Μετά την Ελβετία, οι χώρες που συμπλήρωσαν το top10 είναι οι: Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Καναδάς. Χώρες της νότιας Ευρώπης ήταν μεταξύ των κορυφαίων αλλά όχι στις υψηλότερες βαθμίδες: Η Ισπανία έλαβε την 29η θέση, η Ιταλία την 37η και η Ελλάδα την 55η.

Στην 16η θέση της κατάταξης βρίκονται οι ΗΠΑ αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν αδυναμία στην ικανότητα να προσελκύουν και να διατηρούν εξαιρετικές συνθήκες για τους εργαζόμενους. Πάντως τα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης είναι αυτά που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Εν κατακλείδι, παρά το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες είχαν την τάση να πηγαίνουν καλύτερα, επειδή είχαν περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν για τους εργαζόμενους, η συσχέτιση με το εισόδημα δεν είναι απόλυτη. «Οι χώρες που επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι σε θέση να ευημερήσουν», αναφέρει η Zahidi και συνεχίζει: «Χώρες όπως η Ρωσία και το Κουβέιτ έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά δεν δυστυχώς δεν επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου