ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες

χωρίς-συμφωνία-κυβέρνησης-τρόικας-γι-657452

Λουκέτο και όχι προγράμματα εξυγίανσης επιμένει να ζητά η Τρόικα για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, παρά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι μέσω περικοπών και συγχωνεύσεων οι τρεις επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να παράγουν ελλείμματα. Καλύτερα πάνε όμως τα πράγματα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Για τα αποτελέσματα των ολοήμερων διαβουλεύσεων με την Τρόικα που θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, ενημέρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι εταιρίες θα είναι βιώσιμες και δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους με ελλείμματα» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου μετά το πέρας των συσκέψεων με την Τρόικα. Ωστόσο έδειξε πως στο άλλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να μην επιστρέψουν τα 1,2 δισ. ευρώ σαν παράνομες κρατικές ανακτήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες που μετείχαν στις συσκέψεις, κάπως καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα για την ΕΛΒΟ, αλλά για της ΕΑΣ θα χρειαστεί νέος γύρος διαβουλεύσεων για να πείσει η κυβέρνηση την Τρόικα πως μπορεί να επιβιώσει με βάση και τις συμβάσεις παραγωγής όπλων που έχει προς εκτέλεση.

«Έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων» ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με «φόντο» την ιδιωτικοποίηση
της επιχείρησης.

Από πλευράς του, άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), συνδέονται άρρηκτα με τη δόση του
1 δισ. ευρώ. Αν και δεν υπάρχει καταληκτική διορία για να καταλήξουν σε συμφωνία Τρόικα και κυβέρνηση, όσο θα καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, που με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα συνεχιστούν αύριο το πρωί για την τύχη της ΕΑΣ και το απόγευμα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου