ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Der Standard: Στα 200 δισ. ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

der-standard-στα-200-δισ-ευρώ-οι-καταθέσεις-ελλήνων-678065

Οι υπεράκτιες εταιρείες στα νησιά Κέιμαν, ο βιομηχανικός όμιλος της Γαλλίας που μετέφερε την έδρα του στην Ελβετία και το κτήριο «φορολογικός παράδεισος» για 285.000 εταιρείες στο Ντελαουάρε

Σε αποκαλύψεις για τους φορολογικούς παραδείσους όπου χιλιάδες εταιρείες προχωρούν σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, προβαίνει ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Arte, όπου γίνεται αναφορά και στους λογαριασμούς που διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, που επικαλείται τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ, οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία ανέρχονται σε περίπου 200 δισ.ευρώ.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται πως γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος με πολλά δισ. δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες και με τον τρόπο αυτό η Γαλλία χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναφορές γίνονται στις υπεράκτιες εταιρείες, για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτήριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν τη δική τους «φορολογική όαση», σε ένα κτήριο είναι καταχωρισμένες περίπου 285.000 εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν μυστικοί.
Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου