ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμη για αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών της δανείων η Τράπεζα Πειραιώς

ετοιμη-για-αναδιάρθρωση-των-επιχειρη-721544

Την αύξηση της ροής «ζεστού» χρήματος στην αγορά και τη μείωση των επιτοκίων, ζήτησε από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμβάλουν στην ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, «κλειδί» είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που θα τονώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και θα βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας έτσι ένα ενάρετο κύκλο για την οικονομία, μετά από έξι συναπτά έτη ύφεσης και υψηλών ελλειμμάτων. Σε αυτό το μήκος κύματος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του Ομίλου τόνισε ότι κεντρικός στόχος του τραπεζικού συστήματος είναι ο μηδενισμός της άντλησης πόρων από το Ευρωσύστημα και η επιστροφή στις διεθνείς αγορές, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συγχωνευθούν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ξεδιπλώνοντας, δε, τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μιχάλης Σάλλας σημείωσε ότι περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια, καθώς και την αναδιάρθρωση και διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων (“κόκκινα” δάνεια) μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θεωρούνται βιώσιμες. Γι’ αυτόν το σκοπό σχεδιάζεται ένας νέος ειδικός φορέας, που πιθανώς θα είναι η Γενική Τράπεζα, η οποία όμως δεν θα μετατραπεί σε bad bank, αλλά σε Επενδυτική Τράπεζα, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση δανείων, τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, τη συμβουλευτική τραπεζική, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες corporate banking. Γι΄ αυτόν ακριβώς το σκοπό θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα έχουν προτεραιότητα το 20% των ιδιωτών που μετέχουν στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι τα νέα tests, στα οποία θα υποβάλει τις ελληνικές τράπεζες η BLACKROCK, θα δείξουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια, ο κ. Σάλλας ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση που γίνεται για το ενδεχόμενο άρσης του προστατευτικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου, καθώς οι τράπεζες και προ κρίσης δεν ήταν επισπεύδουσες. Προανήγγειλε, όμως, «φρένο» στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων, καυτηριάζοντας τη πρακτική του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα ανοίξουν οι «κάνουλες» των στεγαστικών δανείων, αν και είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη ζήτηση.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου