ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ και Σόιμπλε: «Όχι» σε νέο κούρεμα

μέρκελ-και-σόιμπλε-όχι-σε-νέο-κούρεμ-721956

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Σόιμπλε αποκλείουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Θεωρούν, ωστόσο, πιθανή περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014.

Σε συνέντευξή της προς τις εφημερίδες Märkische Oderzeitung και Südwest Presse, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «δεν βλέπει» ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η καγκελάριος υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Ελλάδα και συνοδεύει τη δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας με διμερείς πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα σήμαινε επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εταίρους στην ευρωζώνη.

Σόιμπλε: «Γνωρίζω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η απομείωση του χρέους ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση», τονίζει χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του προς την Bild. «Όποιος το αμφισβητεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει. Κανένας επενδυτής δεν θα επένδυε σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», προειδοποιεί ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας.

Ο γερμανός υπουργός διευκρινίζει επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το αργότερο το 2020 να μπορεί η Αθήνα να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της. «Μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Κανείς άλλος δεν μπορεί να επωμισθεί τις ελληνικές υποχρεώσεις. Γνωρίζω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε.

Μέρκελ: «Δεν έχουμε υπερβεί την κρίση»

Στην ερώτηση εάν εγγυάται στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν θα χαθούν χρήματα των γερμανών φορολογουμένων για την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω τα πάντα προκειμένου το πρόγραμμα (για την Ελλάδα) να έχει επιτυχία.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ επαναλαμβάνει στη συνέντευξή της ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη υπερβεί την κρίση και ότι θα έλθουν ακόμη δύσκολοι καιροί. Η διαδικασία υπέρβασης της κρίσης θα διαρκέσει πολύ και θα γίνει βήμα-βήμα, εκτιμά η γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς στο μεταξύ έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο ευρώ.

Deutsche Welle

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου