ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Έτοιμη να καλύψει το 12% των κεφαλαίων με ιδιωτικά κεφάλαια

εθνική-τράπεζα-έτοιμη-να-καλύψει-το-12-τ-785162

Τα χαρτιά της ανοίγει σήμερα η Εθνική Τράπεζα καθώς η διοίκηση αναμένεται να ενημερώσει το ΤΧΣ και την ΤτΕ για τη δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων ιδιωτικών κεφαλαίων απ’ την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να παραμείνει ιδιωτική. Παράλληλα θα υποδεχθεί το μεσημέρι τους μετόχους της ώστε η γενική συνέλευση τους να δώσει το πράσινο φως για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Η κινητοποίηση της διοίκησης φαίνεται ότι έχει αποφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια, ένδειξη που ενδυναμώθηκε απ’ την κίνηση της τράπεζας να ανακοινώσει ότι αλλάζει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης θέτοντας ως στόχο την κάλυψη του 12% της αύξησης κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης για να διατηρήσει μια συστημική τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα είναι η κάλυψη από ιδιωτικά κεφάλαια του 10% της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής τράπεζας είναι 9,756 δισ ευρώ. Το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής είναι κατ’ ελάχιστο 785,6 εκατ. ευρώ με παράλληλη έκδοση Cocos και 975,6 εκατ. ευρώ χωρίς Cocos. Στην περίπτωση του 12% το ποσό αυξάνεται στο 1,17 δισ ευρώ (χωρίς Cocos).

Η δέσμευση που εξασφάλισε η ΕΤΕ από την οικογένεια Λάτση ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα που αναλογούν στο ποσοστό του περίπου 11,5% που κατέχει αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, στο άτυπο βιβλίο προσφορών έχουν εγγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, επιχειρηματίες πρώτης γραμμής αλλά και η τεράστια δεξαμενή των πελατών – μετόχων της τράπεζας. Επίσης τρεις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές θα συνδράμουν της προσπάθειας. Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματσίδη, τον άραβα κατασκευαστή κ. Ταφίκ Κούρι και τον γαμπρό του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που διευθύνει σήμερα το δικό του hedge fund.

Έτσι το πρωί η διοίκηση της Εθνικής αναμένεται να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ για το αν έχει εξασφαλίσει ή όχι με βάση υπογεγραμμένες δεσμεύσεις, το ποσό της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παρουσιάσει στους μετόχους τη στρατηγική της Εθνικής και τις προοπτικές που διανοίγονται,

Εάν η Εθνική καταφέρει να καλύψει το 12%, τότε δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές (Cocos) υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα Cocos έχουν κριθεί ακριβά για τις τράπεζες καθώς θα αποπληρώνονται με κλιμακούμενο επιτόκιο από 7% ως 9% και στην πενταετία, εάν δεν επαναγοραστούν από τα πιστωτικά ιδρύματα, θα μετατραπούν με μετοχές, π ροκαλώντας απομείωση της αξίας τους. Επιπλέον εάν η ιδιωτική συμμετοχή ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για καθεμία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Εάν καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής τα warrants είναι 9.

Αργότερα, μέσα στο Μάιο η ΕΤΕ πρόκειται να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΤτΕ και το υπ. Ανάπτυξης για να προχωρήσει στην ΑΜΚ και στη συνέχεια θα εκδώσει το ενημερωτικό της δελτίο και μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Παράδειγμα

Η τιμή διάθεσης θα οριστεί κατά 50% από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 50 ημερών πριν από την ΑΜΚ και κατά 50% από την τιμή της τελευταίας συνεδρίασης, πριν από την ημερομηνία καθορισμού της τιμής διάθεσης. Με βάση παράδειγμα που προετοίμασε η διοίκηση της τράπεζας υπό συνήθεις μακροοικονομικές συνθήκες, πχ έστω ότι η χρηματιστηριακή τιμή είναι 0,545 ευρώ και η τιμή διάθεσης 0,338 ευρώ. Κάποιος έχει 100 μετοχές πριν από την ΑΜΚ με τρέχουσα αξία επενδυτή 55 ευρώ. Αν συμμετάσχει στην αύξηση θα του αντιστοιχούν 191 μετοχές. Αυτές οι μετοχές του δίνουν και 191 δικαιώματα προτίμησης, τα περίφημα warrants. Για να πάρει αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να επενδύσει 65 ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν στα warrants είναι 1.718. Θα 9πλασιάσει την αξία της συμμετοχής του, αφού από 191 μετοχές θα βρεθεί με 1.718.

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική διατηρεί αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δισ ευρώ με στοιχεία 2012, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα η διοίκηση της να παρουσιάσει πρωτοβουλίες για να κλείσει σταδιακά αυτή την τρύπα, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης , μια κίνηση στην οποία προχώρησε η Alpha Bank. Επιπλέον η ΕΤΕ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να πετύχει κεφαλαιακή επάρκεια.

newmoney.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου