ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση λύγισε ακόμη και τον «Ηρακλή»

η-κρίση-λύγισε-ακόμη-και-τον-ηρακλή-715600

Ως «αναδιάρθρωση» χαρακτηρίζεται από την ΑΓΕΤ Ηρακλής το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της στη Χαλκίδα, ένα κλείσιμο που στην ουσία δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά τη ληξιαρχική πράξη ενός θανάτου που έχει ουσιαστικά επέλθει από το 2011.

Η κατακόρυφη -λόγω της πρωτόγνωρης ύφεσης ανοικοδόμησης και κατασκευών- πτώση της ζήτησης τσιμέντου, η οποία από το 2008 μέχρι σήμερα έχει φθάσει το 80%, οδήγησε τα τελευταία δύο χρόνια σε πλήρη «αδράνεια» κάθε τομέα παραγωγής, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με το σκεπτικό του διοικητικού συμβουλίου του – η συγκεκριμένη μονάδα να μην είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα απίστευτο οικονομικό βάρος που υπονομεύει τη «συνολική βιωσιμότητα της εταιρείας».

Η «παραγωγική αναδιάρθρωση» εκτιμάται πως θα έχει «εφάπαξ» αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ’ επέκταση του ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά 57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Ειδικότερα, αρνητική επίδραση αναμένεται κυρίως λόγω της απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας. Όσον αφορά όμως στις επόμενες χρήσεις, «εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας».

Από τις 26/03/2013 η εξυπηρέτηση των πελατών και συνεργατών της Αττικής θα γίνεται από το Κέντρο Διανομής Δραπετσώνας, ενώ η εξυπηρέτηση της λοιπής εσωτερικής αγοράς θα εξακολουθήσει να γίνεται από τα εργοστάσια Βόλου Μαγνησίας και Μηλακίου Εύβοιας και τα Κέντρα Διανομής τσιμέντου σε Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ρίο Πατρών και Ηράκλειο Κρήτης.

Eπιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου