ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκαταβολή σύνταξης θα χορηγεί εφεξής το Δημόσιο

προκαταβολή-σύνταξης-θα-χορηγεί-εφεξ-40149

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών».

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου, ενδυναμώνοντας την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του πλαισίου δημοσιονομικών ελέγχων.

Ακόμη, με τις ίδιες διατάξεις διαμορφώνονται προϋποθέσεις στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης ως απόρροια του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τις αδρανείς καταθέσεις.
Ειδικότερα και συνοπτικά, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων:

  • Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο (50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση): Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους, το 50% του βασικού μισθού τους κατά τον χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση κατά 50% του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Το ανώτατο χρονικό όριο για την απονομή της πλήρους σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπάγονταν ο υπάλληλος κατά την 31-10-2011.
  • Όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του κληρικού μετά την 1-1-1993 και παράλληλα είναι και εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν δύο συντάξεις από το Δημόσιο, όπως ισχύει για όλους τους υπαλλήλους- λειτουργούς του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν μία από τις δύο συντάξεις
  • Από 1-1-2014, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου, αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
  • Για τη μεταβίβαση συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες δεν θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο εφόσον δεν έχουν άλλο εισόδημα και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι μικρότερο από το αφορολόγητο όριο.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 720 ευρώ για το ύψος των συντάξεων των λογοτεχνών- καλλιτεχνών που χορηγεί ο δημόσιο αναδρομικά από 1.1.2013. Οι συντάξεις αυτές δεν θα μεταβιβάζονται.
  • Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων. Η έκδοση της πράξης κανονισμού της σύνταξης θα γίνεται το πολύ εντός έξι μηνών από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αποστολή της αίτησης συνταξιοδότησης από την Υπηρεσία του υπαλλήλου στο ΓΛΚ, θα πραγματοποιείται εντός δύο μηνών από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ.
  • Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων.
  • Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των προσαρμογών του Ν. 4093/2012.
  • Ως ημερομηνία καταβολής των συντάξεων ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Οι αδρανείς καταθέσεις

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επικαιροποιείται, ουσιαστικά καταρτίζεται για πρώτη φορά, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς. Επιτρέπεται η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας. Καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου δημιουργείται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.

Παράλληλα, ορίζεται πλαίσιο θητείας για τους υπαλλήλους που ασκούν δημοσιονομικούς ελέγχους αφενός λόγω της ανάγκης ενίσχυσης της διαφάνειας και αφετέρου προκειμένου κατά τη διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων να μην εναλλάσσονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, για την ενίσχυση της θωράκισης του ελεγκτικού έργου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου