ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο ΟΠΑΠ και γερμανικές αποζημιώσεις

στο-μικροσκόπιο-οπαπ-και-γερμανικές-α-73306
Οι αποκρατικοποιήσεις, η πορεία των επενδύσεων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι γερμανικές αποζημιώσεις και η πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ συζητήθηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Επενδύσεις-Διαρθρωτικές Αλλαγές» που συντόνισε ο εκδότης και διευθυντής της Real news, Νίκος Χατζηνικολάου.

Στο πάνελ της συζήτησης με τίτλο «Επενδύσεις-Διαρθρωτικές Αλλαγές», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου CO Summit-Χτίζοντας τη Νέα Ελλάδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων για τα 50 χρόνια λειτουργίας της, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Το τίμημα για τον ΟΠΑΠ
«Η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η συγκυρία για τις αποκρατικοποιήσεις όσον αφορά τις τιμές δεν είναι η καλύτερη». Ερωτηθείς από το Νίκο Χατζηνικολάου τι πρέπει να πράξει τόσο η κυβέρνηση όσο και το Ταμείο ώστε να διασφαλιστεί στη πώληση των εταιρειών ένα εύλογο τίμημα που θα δικαιολογεί ότι αξίζει τον κόπο να πουλήσουμε -μάλιστα ο εκδότης αναφέρθηκε διεξοδικά στην περίπτωση του ΟΠΑΠ που αποτελεί την πλέον κερδοφόρα εταιρεία- ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε: «Δεν ξεπουλάμε αλλά αξιοποιούμε. Δεν κοιτάμε προς τα πίσω αλλά μπροστά. Όντως η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, ωστόσο, μολονότι δεν γνωρίζω ακόμη το τίμημα για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ αυτό θα είναι υψηλότερο από την προσωρινή αξία των μελλοντικών εισροών του οργανισμού». Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου αν το Ταμείο θα βάλει πήχυ όσον αφορά το τίμημα πώλησης ενός δημόσιου περιουσιακού στοιχείου ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε: «Βέβαια υπάρχει πιθανότητα να μην αποδεχτούμε ένα τίμημα που δεν θα είναι εύλογο».
Ο κ. Αθανασόπουλος, καταθέτοντας την προσωπική του άποψη και όχι την άποψη του Ταμείου, τάχθηκε υπέρ της πώλησης των δικτύων, για παράδειγμα στις υποδομές, επισημαίνοντας ότι θα ήταν πιο εύκολο να αποκρατικοποιήσει κανείς τα δίκτυα τα οποία θα λειτουργούσαν έτσι καλύτερα με έναν ρυθμιστή παρά από το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση αυτή δόθηκε όταν ο κ. Χατζηνικολάου τον ρώτησε εάν η γνώμη του για την πώληση των δικτύων αφορά και τις εταιρείες ύδρευσης.
Τέλος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι χρειάζεται συναίνεση στη στρατηγική του Ταμείου με την στρατηγική του υπουργείου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ράιχενμπαχ: Υπάρχει ηθικό θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις
Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με το τι έχει να πει για το κατοχικό δάνειο που αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο κ. Ράιχενμπαχ με το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης απάντησε: «Η συνάντηση έγινε κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και έγινε σε ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Όσον αφορά το ζήτημα του κατοχικού δανείου πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν δύο πτυχές. Πρώτον, η σχέση μεταξύ των δύο κρατών της Ελλάδας και της Γερμανίας η οποία από ηθικής άποψης δεν έχει επιλυθεί. Και δεύτερον, τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων (των μεμονωμένων ατόμων) που και εδώ από ηθική άποψη πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν».
Η κριτική της Γερμανίας
«20 χρόνια μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών η Ανατολική Γερμανία έχει ακόμη προβλήματα, π.χ. υψηλή ανεργία, μολονότι δόθηκαν τότε από τη Δυτική Γερμανία πολλά κεφάλαια με στόχο την ανάκαμψη της» απάντησε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα στην ερώτηση του εκδότη και διευθυντή της Real news εάν η κριτική που κάνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα είναι όμοια με αυτή που γινόταν τότε όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στην Ανατολική Γερμανία.
Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, «η κατάσταση τότε ήταν διαφορετική. Οι δυτικογερμανοί ανέλαβαν πλήρως τη διοίκηση της Ανατολικής Γερμανίας και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να τη στηρίξουν και να τη βοηθήσουν. Ωστόσο, και στη περίπτωση αυτή υπήρχαν πολλές αυταπάτες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι δυτικογερμανοί κατάλαβαν ότι ο δρόμος ήταν πολύ δύσκολος». Συνδέοντας την τότε κατάσταση με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υπογράμμισε ότι παρά τη δύσκολη κατάσταση η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις και αυτό του ενισχύει την αισιοδοξία για την πορεία της χώρας.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υποστήριξε πως για τον ίδιο δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτός στόχων στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. «Η σοβαρότητα με την οποία τώρα γίνεται η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων μου δίνει την ελπίδα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι» είπε ο Χορστ Ράιχενμπαχ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Την ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς. «Οι υγιείς δυνάμεις απεγκλωβισμένες από καταστάσεις του παρελθόντος είναι αυτές που θα οδηγήσουν το άρμα της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη», είπε.
Ο κ. Ζανιάς ερωτηθείς εάν οι πολίτες αντέχουν άλλα βάρη απάντησε: «Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει και η κοινωνία πρέπει να αντέξει. Διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί και τα πράγματα θα είναι χειρότερα».
Σε ερώτηση που του απηύθυνε ο Νίκος Χατζηνικολάου για το πότε εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν τις ασφυκτικά πιεσμένες ελληνικές επιχειρήσεις ακόμα και τις υγιείς απάντησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση να αρχίσει η επιστροφή των καταθέσεων και να αλλάξει το κλίμα και οι προσδοκίες στην αγορά και εκτίμησε ότι οι προσδοκίες θα αλλάξουν αρκετά γρήγορα.
«Είμαι σίγουρος ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του. Υπήρξαν υπερβολές αλλά όχι αντίστοιχου μεγέθους όπως σε άλλες τράπεζες της Ευρώπης» είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σε ερώτηση του εκδότη και διευθυντή της Real news αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει την αυτοκριτική του και για τα «θαλασσοδάνεια».
enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου