ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα βάρη για όλους φέρνει το νέο φορολογικό

αυξημένα-βάρη-για-όλους-φέρνει-το-νέο-φ-74606

Αλλάζουν όλα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο -εκτός απρόοπτου- θα έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη εβδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της αύξησης του φόρου ειδικά για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ περιορίζονται σημαντικά, ενώ κόβονται και αρκετές φοροαπαλλαγές.

Για την ακρίβεια η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα αφαιρέσει εισόδημα από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες πάνω από 237 εκατ. ευρώ. Δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παύουν να μειώνουν το φόρο έστω και κατά 10% (από 20% πέρυσι) που ισχύει μέχρι σήμερα και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.
Ίσως η σημαντικότερη φοροαπαλλαγή που περικόπτεται είναι αυτή των τόκων των στεγαστικών δανείων καθώς 900.000 νοικοκυριά θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται ανεξάρτητα από το εισόδημα που έχουν. Έτσι για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ ο οποίος είχε καταβάλλει 1.500 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 1000 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, κέρδιζε έκπτωση φόρου 250 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα). Με τις νέες κλίμακες και χωρίς την κατάργηση αυτών των φοροαπαλλαγών θα πλήρωνε λιγότερα στην εφορία 20 ευρώ. Όμως, από την αρχή του χρόνου με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα πληρώσει παραπάνω φόρο 230 ευρώ.
Ακόμα και οι φορολογούμενοι με παιδιά και χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι ευνοούνται από το νέο καθεστώς λόγω της αντικατάστασης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου λόγω παιδιών με ειδικό επίδομα, θα υποστούν μείωση αποδοχών από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, θα περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να λάβουν το νέο επίδομα παιδιών που θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα.

Για την ακρίβεια:
1) Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από 7,04 έως και 28,14 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενους που έχει ετήσιο εισόδημα αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές 12.000 ευρώ θα δει από το νέο έτος τις μηνιαίες αποδοχές του να αυξάνονται κατά 9,15 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι μισθωτοί χωρίς παιδιά καθώς και οι σύζυγοι στα ζευγάρια καθώς το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών καρπωνόταν ο σύζυγος. Για τους φορολογούμενους με υψηλότερο εισόδημα η παρακράτηση αυξάνεται. Συγκεκριμένα η επιβάρυνση ξεκινά από 9,85 ευρώ για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρω και φθάνει ακόμη και στα 142,83 ευρώ για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ.
2)Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ένα παιδί θα δουν μείωση των αποδοχών τους εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει αύξηση του μηνιαίου μισθού του λόγω της αλλαγής στην παρακράτηση φόρου κατά 10,55 ευρώ. Για υψηλότερο εισόδημα ξεκινούν οι επιβαρύνσεις. Ο φορολογούμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση παρακράτησης φόρου κατά 4,93 ευρώ και ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται από τον Ιανουάριο κατά 121,72 ευρώ.

3)Στους μισθωτούς και συνταξιούχους με δύο παιδιά οι επιβαρύνσεις μέσω της παρακράτησης φόρου ξεκινούν από το επίπεδο των 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Για παράδειγμα ο μισθωτός με δυο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (714 ευρώ μηνιαίως) θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να μειώνονται κατά 3,52 ευρώ. Ο ίδιος μισθωτός, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του είναι 35.000 ευρώ, θα υποστεί μείωση μηνιαίων αποδοχών μέσω της παρακράτησης κατά 97,09 ευρώ.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου