ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή παράταση στην επαναγορά ομολόγων εξετάζει η Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters

μικρή-παράταση-στην-επαναγορά-ομολόγ-75764

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει (μικρή) παράταση στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν Reuters και Dow Jones Newswires.

Tο Reuters επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν ότι το ενδεχόμενο παράτασης «είναι πιθανό». Νωρίτερα, το Dow Jones Newswires δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα το Βιβλίο Προσφορών, καθώς οι συμμετοχές δεν έχουν φθάσει στο προσδοκώμενο ποσό των 30 δισ. ευρώ και με στόχο να αναζητήσει καλύτερες προσφορές.

Η διαδικασία έχει πάει πολύ καλά, δήλωσε -σύμφωνα με τη ΝΕΤ- ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Η δήλωση του κ. Σαμαρά έγινε μετά την ενημέρωση που του παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Reuters, τρεις αξιωματούχοι -δύο κυβερνητικοί και ένας τραπεζικός- που έχουν γνώση των εξελίξεων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων επιβεβαίωσαν ότι η παράταση είναι κάτι που εξετάζεται.

Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να έχει δεχθεί προσφορές για επαναγορά ομολόγων πολύ κοντά στο στόχο της ονομαστικής αξίας των 30 δισ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει να γίνεται λόγος για θετική έκβαση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει συμμετοχή ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ από ξένους -κυρίως hedge funds- και περίπου 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Του στόχου υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 3 – 4 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί κατά την παράταση του προγράμματος.

«Δεδομένης της επιτυχίας που σημειώνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ίσως κάποιοι επενδυτές επιθυμούν να αυξήσουν τις προσφορές τους» δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με το Mega, το κενό των 3 – 4 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Ούτως ή άλλως, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν έχουν διευκρινίσει το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσουν.

Έγκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν δώσει τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank, όπως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Attica Bank, αλλά και μικρότερων ελληνικών τραπεζών.

Όλες οι εξελίξεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, το απόγευμα της Κυριακής, εν όψει της σύσκεψης του Eurogroup της Πέμπτης.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι αναγκαία προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του πρώτου πακέτου της δόσης, δηλαδή των 34,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 43,7 δισ. ευρώ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Αθήνας αναμένονται πιθανότατα την Τρίτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου