ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα διαγραφή χρέους»

η-ελλάδα-δεν-χρειάζεται-νέα-διαγραφή-75988

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα διαγραφή χρέους, διότι η δανειοδότησή της είναι προς το παρόν επαρκής και χάρη σε αυτή, το χρέος της είναι βιώσιμο τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, υποστηρίζει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Μίχαελ Χάιζε, σε συνέντευξή του στο αυστριακό οικονομικό περιοδικού «Φορμάτ».

Όπως σημειώνει, η μέση επιβάρυνση των επιτοκίων για την Ελλάδα είναι τόσο χαμηλή που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη για την Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει έναν τεράστιο όγκο χρέους και το χρέος της Ελλάδας είναι, χάρη στη δανειοδότησή της, βιώσιμο τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Ο ίδιος θεωρεί πως μια επιπλέον διαγραφή του ελληνικού χρέους τώρα, θα γινόταν σε ακατάλληλη στιγμή και ως εκ τούτου συμμερίζεται τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν μπορεί κανείς να δίνει στην Ελλάδα νέα δάνεια με μειωμένο επιτόκιο και συγχρόνως να παραιτείται από την αποπληρωμή παλαιοτέρων.

Ο κ. Χάιζε χαρακτηρίζει «ειδική περίπτωση» την Ελλάδα και επισημαίνει πως το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι αρνητικό, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνει το χρέος της χώρας και επίσης το ποσοστό αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών είναι αρνητικό. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος αυξάνονται, τα κεφάλαια έρχονται από το εξωτερικό, μέσω των κεντρικών τραπεζών και των δόσεων του δευτέρου δανείου και άρα δεν έφτασε ακόμη το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα, συμπληρώνει.

Κατά την άποψή του, από ευρωπαϊκής πλευράς θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αμβλυνθεί η κοινωνική σκληρότητα, καθώς οι προτάσεις για λιτότητα προέρχονται τελικά από τις Βρυξέλλες και υπάρχει μια πληθώρα μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου