ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδείξεις και… δώρα για πάταξη της φοροδιαφυγής

αποδείξεις-και-δώρα-για-πάταξη-της-φο-76414

Σε μία προσπάθεια να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οικονομικό επιτελείο έθεσε επί τάπητος ακόμα και την ιδέα του "τζογαρίσματος".

Θέλουν, όπως σημειώνει "Το Βήμα", να δώσουν κίνητρο για να ζητά ο κόσμος αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς, με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών, το σύστημα αποδείξεων έχει ατονήσει.

Στοχεύουν μάλιστα σε αποδείξεις που αφορούν ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, στις οποίες το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.

Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τη φοροκάρτα – ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής (οπότε και θα παρακρατείται αυτόματα το ΦΠΑ).

Αυτό τον τριπλό στόχο έρχεται να υπηρετήσει η ιδέα της κληρωτίδας τυχερών αριθμών από αποδείξεις.

Πώς θα συμβεί αυτό; Όσοι μαζεύουν αποδείξεις, συγκεκριμένων κατηγοριών, με ηλεκτρονικό τρόπο, θα μπορούν να μπαίνουν σε μια κλήρωση, η οποία θα γίνεται, σε τακτό χρονικό διάστημα, με βάση μια διαδικασία που θα προσδιορισθεί, ώστε να κερδίζουν κάποιο ποσό.

Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- έχουν συμφωνήσει με την ιδέα της κλήρωσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη προτείνει να υπάρχει παράλληλα φοροαπαλλαγή έναντι αποδείξεων, πάντα εφόσον γίνεται ηλεκτρονική καταχώρησή τους, και αφορούν στοχευμένους τομείς επαγγελματικής δραστηστηριότητας όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Θεωρούν ότι η έκπτωση φόρου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να απαιτούν οι πολίτες αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΔΗΜΑΡ επιζητά να επιταχύνει την προώθηση αλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και ετοιμάζει προτάσεις για ρυθμίσεις που "είναι πολιτικά και τεχνικά ώριμες να εφαρμοστούν".

news247

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου