ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel κατά Μέρκελ: Φοβάται την αλήθεια για την Ελλάδα

spiegel-κατά-μέρκελ-φοβάται-την-αλήθεια-για-94194
«Πυρά» κατά της Ανγκελα Μέρκελ, για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της Ελλάδας, εξαπολύει το Spiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Γερμανία φοβάται την αλήθεια».

Το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ, υπό τον φόβο του εκλογικού σώματος, αγωνίζεται ενάντια στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν συνειδητοποιεί πως όλοι πρέπει να πληρώσουν για την Ελλάδα.

«Κάποια στιγμή, ακόμα και τα καλύτερα κόλπα δεν βοηθούν: οι αοριστολογίες περί «άλλων λύσεων», η αναβολή των επώδυνων αποφάσεων. Τελικά οι δανειστές της Ελλάδας σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι, θα πρέπει να παραδεχτούν πως η διάσωση της Αθήνας θα κοστίσει πολλά χρήματα».

Μια διάσωση, που όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έχει κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί «ζημία» για τη Γερμανία και για τους άλλους δανειστές, στους οποίους το Spiegel προτείνει: «Για να εξοικονομήσετε χρήματα, αυξήστε φόρους ή κάντε περικοπή δαπανών».

«Καπετάνιος»

Το μόνο πρόβλημα, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι το εξής: «Η στιγμή της διορατικότητας και της ειλικρίνειας είναι ακόμη πολύ μακριά. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν όπως πριν. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούν κουτσά-στραβά, καθυστερώντας την αλήθεια όσο μπορούν. Η Ανγκελα Μέρκελ είναι ο καπετάνιος αυτής της τακτικής. Θέλει να καθυστερήσει τις εξελίξεις για την Ελλάδα κατά τουλάχιστον δέκα μήνες, αφού στόχος της είναι η επανεκλογή της στο αξίωμά της καγκελαρίου το φθινόπωρο του 2013. Και αυτό (το να πει την αλήθεια) δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για μία προεκλογική εκστρατεία, που θα περιλαμβάνει υποσχέσεις που έχουν μείνει ανεκπλήρωτες και διακεκομμένα δάνεια».

Κατά το γερμανικό περιοδικό, μια εκρηκτική ανάπτυξη ή ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, που είναι η πιο ρεαλιστική επιλογή, είναι ακόμη η μόνη διέξοδος, καθώς οι πιστωτές θα πρέπει να απελευθερώσουν την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος του δυσβάσταχτου χρέους της.

«Μια βιώσιμη λύση για την Αθήνα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές», σημειώνει δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse. Ειδικότερα κάνει αναφορά στον ρόλο τροχοπέδης που παίζει από την αρχή της κρίσης η Γερμανία, πολύ δε περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή το 2013, έως τις οποίες εκτιμάται πως η Ευρωζώνη θα κάνει μόνο μικρά και προσεκτικά βήματα.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου