ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαιτείται επιπλέον «κούρεμα» 80 δισ. στο ελληνικό χρέος

απαιτείται-επιπλέον-κούρεμα-80-δισ-στ-101225

Επιπλέον «κούρεμα» 80 δισ. ευρώ χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο και η οικονομία να ανακάμψει συμφωνα με την Goldman που εξέτασε τις νέες παραμέτρους μετά και την ψήφιση των μέτρων.

Ο αμερκανικός οίκος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και έχει κινητοποιηθεί και από επενδυτικής πλευράς σημειώνει ότι το νέο κούρεμα δεν δείχνει πιθανό από πολιτικής πλευράς προς το παρόν.

Όπως ο οίκος αναφέρει, αυτά που έχει υπόψιν του ότι συζητούνται και εξετάζονται στην παρούσα φάση μεταξύ εταίρων και πιστωτών αναφέρονται στην μείωση των επιτοκίων τω διμερών δανείων, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και την επαναγορά των ομολόγων. Όμως αυτά δεν θα είναι αρκετά, γιατί θα περικόψουν μέχρι 33 δισ. ευρώ.

Η έκθεση μιλά για αύξηση της αβεβαιότητας σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η βουλή αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσκολία στη λήψη μέτρων,στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά και τις οικονομικές προσδοκίες.

Το μπαλάκι λοιπόν του νέου κουρέματος πέφτει στην Τρόικα (ΔΝΤ,ΕΚΤ,Ε.Ε.) που έχουν την λεόντεια πλευρά του χρέους στα χέρα τους.

Διαβλέπει 2 σενάρια. Το αισιόδοξο, που οδηγεί σε συρρίκνωση του ελλείμματος μέσα στην προσεχή διετία με επιστροφή τραπεζικής χρηματοδότησης στο σύστημα. Η προσαρμογή σε μια τέτοια περίπτωση τελειώνει το 2014.Ακόμα και τότε θα απαιτηθούν 10 χρόνια για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Το απαισιόδοξο προβλέπει αποτυχία της εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και διατήρηση της ύφεσης μέχρι το 2015.Η πορεία σταθεροποίησης θα πάρει επίσης 10 χρόνια.

Θα πρέπει λοιπόν να εξαιρεθεί από το χρέος και το κονδύλι των 50 δις ευρώ με το οποίο ο ESM θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες, ώστε οι προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να ξεφύγουν από την αβεβαιότητα στην οποία παραμένουν.

Αυτές οφείλονται στην παρατεταμένη ύφεση και τις πολιτικές της επιπτώσεις που με τα σημερινά δεδομένα θα κυριαρχήσουν σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Και έχουν μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση των επενδυτικών εκτιμήσεων που θα βγάλουν την χώρα από το τέλμα.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου