ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 32,6 δισ. βλέπει η τρόικα το κόστος της επιμήκυνσης ως το 2016

στα-326-δισ-βλέπει-η-τρόικα-το-κόστος-της-ε-102157

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014 και άλλα 17,6 δισεκατομμύρια ως το 2016 αν της δοθεί διετής παράταση για την εκπλήρωση των στόχων, εκτιμά η προκαταρκτική έκθεση της τρόικας που έχει δοθεί στο Eurogroup και εξασφάλισε το Bloomberg.

Διαβάστε το προσχέδιο της έκθεσης (pdf)

Η έκθεση κρίνει θετικά την κυβέρνηση συνασπισμού «για το ότι κατάφερε να καλύψει πολύ έδαφος» ωστόσο κρίνει ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν πολύ μεγάλοι».

Πάντως η έκθεση προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα λάβει άλλα δύο χρόνια (δηλαδή ως το 2016) για την εκπλήρωση των στόχων. «Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών»

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισεκ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», τονίζεται ακόμη στο κείμενο της έκθεσης. Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, το κενό στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισεκ. ευρώ έως το 2016.

Δύο κρίσιμες ενότητες της έκθεσης –για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι προτάσεις σχετικά με τα επόμενα τρία χρόνια του ελληνικού προγράμματος– παραμένουν κενές.

Στο κείμενο δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που αναφέρονται στην σχετική ενότητα είναι υπό αίρεση και μπορεί να αλλάξουν πριν ολοκληρωθεί η εργασία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει για την κάλυψη του κενού περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και την επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα οι νέες εκτιμήσεις μιλούν για 0% (δηλαδή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό), 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 – 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».

Έτσι για τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν χωρίς την επιμήκυνση επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως προκειμένου να ήταν εφικτή η επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα προβλέπεται πλέον, μετά την επιμήκυνση κατά δυο χρόνια, να πέσει κάτω από το 3% το 2016, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόβλεψη.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα εμφανίζεται να επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης, «χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ – ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια – προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».

Ο επιπλέον χρόνος έχει σκοπό να αμβλύνει την ένταση των μέτρων λιτότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και η αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

«Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να καταργήσει είτε να μεταφέρει 2000 θέσεις εργασίας σε κάποιου είδους "τμήμα υπηρεσιών"», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου