ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενα ευρώ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ

ενα-ευρώ-ανά-συνταγή-υπέρ-εοπυυ-106373

Εισιτήριο 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο από 1/1/2014

Με ένα ευρώ ανά ιατρική συνταγή θα «χρηματοδοτούν» οι ασθενείς από την 1η Ιανουαρίου 2014 τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – ΕΟΠΥΥ.

Σε 14 μήνες από σήμερα, οι ασφαλισμένοι, πέραν της συμμετοχής τους στο κόστος των φαρμάκων, θα πληρώνουν επιπλέον ένα ευρώ ανά συνταγή το οποίο και θα πηγαίνει υπέρ ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, από 1/1/2014 θεσπίζεται για τους πολίτες εισιτήριο ύψους 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» μεταξύ άλλων εντάσσει το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Δεκεμβρίου 2012, επαναφέρει την αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας στις ιατρικές συνταγές με μικρές εξαιρέσεις, απαλείφει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του rebate (επιστροφή ποσού ανάλογα με τον τζίρο τους) προς τα ταμεία από τα φαρμακεία και αίρει τους περιορισμούς που υπήρχαν έως σήμερα για την ίδρυση μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (π.χ. πλειοψηφία μετοχικού κεφαλαίου σε γιατρούς-οδοντιάτρους).

Ειδικότερα, το Μνημόνιο 3 προβλέπει για την Υγεία:

– Εφαρμογή σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας. Με απόφαση του υπ. Υγείας ορίζονται ο μηχανισμός εφαρμογής και περαιτέρω εξαιρέσεις στο μέτρο, που καλύπτουν περιορισμένες ομάδες προϊόντων. Οι συνταγές όπου αναγράφεται και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου δεν θα υπερβαίνουν το 15% της αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε γιατρός.

– Από 1/1/2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή 25 ευρώ για εισαγωγή και νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι στην Υγεία, που είναι για το διάστημα 2013-2016 εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ.

– Ενταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ από την 1/12/2012. Αύξηση από 1/1/2013 της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για περίθαλψη από 12 σε 24 ευρώ.

– Δυνατότητα συμψηφισμού του claw back (ποσό υπέρβασης της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης που υποχρεωτικά επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στα Ταμεία) με χρέη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων.

– Αύξηση της προθεσμίας εξόφλησης των φαρμακείων και των προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ από 45 σε 60 ημέρες. Υποχρεωτική καταβολή rebate των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως χρόνου πληρωμής των οφειλών των Ταμείων (έως σήμερα το rebate δεν δινόταν από τα φαρμακεία εάν τα Ταμεία καθυστερούσαν να τους εξοφλήσουν), με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. Επιβολή rebate των φαρμακείων προς τα ταμεία 5% επί του τζίρου και για τα ακριβά φάρμακα. Επιβολή rebate στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, το υπ. Υγείας, σε μία προσπάθεια περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, προχώρησε σε αλλαγή των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων. Οι παθήσεις με 0% συμμετοχή μειώθηκαν από 23 σε 19 και με 10% συμμετοχή από 15 σε 12. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από άνοια/Αλτσχάιμερ τώρα επιβαρύνονται με 10% συμμετοχή (από 0%), ενώ αυτοί με οστεοπόρωση με 25% (από 10%).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου