ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε usb έφτασε στο ΣΔΟΕ η λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία

σε-usb-έφτασε-στο-σδοε-η-λίστα-με-τους-μεγα-170381

Στο ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε η περιβόητη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, απέστειλε στο γραφείο του Πρωθυπουργού φάκελο με USB το οποίο περιέχει τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ και με τη σειρά του το Μαξίμου προώθησε το φάκελο στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Την αποστολή της επίμαχης λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις.

«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ’ αυτό», δήλωσε η κ. Γεννηματά στο Real FM.

Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, συμφώνησε με τη νομική του εκτίμηση ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη ή δημοσιεύσιμη καθώς ήταν προϊόν υποκλοπής.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε πως τα στοιχεία «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

«Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, γνωστοποιώντας ότι όποιο υλικό του δόθηκε ατύπως από τον κ. Διώτη -και όπως ακριβώς του δόθηκε- «βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».

fpress.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου