ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το λαθρεμπόριο κοστίζει 2 δισ .€

το-λαθρεμπόριο-κοστίζει-2-δισ-e-171671
Νέα στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά και υγραερίου, στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Σούρλα, το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις κοστίζει στο Δημόσιο περίπου μισό δισ. ευρώ, ετησίως.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Σούρλας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο επισημάνθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία:
Οι πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που έλαβε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες κατέδειξαν ότι αυτό είναι νοθευμένο. Επίσης εντοπίστηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.
Με τη διαδικασία του αποχρωματισμού, το ναυτιλιακό πετρέλαιο, διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή. Οι ετήσιες απώλειες από εικονικές εξαγωγές, που υπολογίζονται σε 1000 βυτία/έτος, ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ.
Τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκατ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ/έτος.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παραμένουν ακινητοποιημένα επί τέσσερα χρόνια τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου, που διαθέτουν συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού, που παρελήφθησαν το 2008, με κόστος αγοράς 2.030.000 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα ότι λαθρεμπόριο διαπιστώνεται και στο υγραέριο και του παρέδωσε στοιχεία βάση των οποίων το 2011 η λαθραία ποσότητα άγγιξε τα 8.874 λίτρα.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου