ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσους και ποιούς αφορά η εφεδρεία;

πόσους-και-ποιούς-αφορά-η-εφεδρεία-218116
Αντιμέτωποι με το φάσμα της εφεδρείας και τον εφιάλτη της απόλυσης βρίσκονται εκ νέου χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, καθώς επανέρχεται το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού, στο πλαίσιο της εξασφάλισης 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία από το 2013 και μαζική έξοδο συμβασιούχων, με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1-1-2013 μέχρι το 2015, ενώ την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.

Στις ομάδες "υψηλού κινδύνου" φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στους υποψήφιους για υπαγωγή στο καθεστώς εφεδρείας αναμένεται να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους.

Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι το προσωπικό αυτό θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.

Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει μείωση του Δημοσίου κατά 15.000 υπαλλήλους εντός του έτους και 150.000 έως το 2015.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου