ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρωζώνη για την κρίση

σε-κατάσταση-συναγερμού-η-ευρωζώνη-γι-226241

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν ή έστω να μετριάσουν τις αντιδράσεις των αγορών στην αναποτελεσματική πολιτική «τιθάσευσης» της κρίσης.

Πλέον στην προσπάθεια αυτή λαμβάνουν ενεργό ρόλο και οι ΗΠΑ, που αγωνιούν για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ βρίσκεται στην Ευρώπη και δεν δίστασε να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό νησί Σιλτ, της Βόρειας Θάλασσας, για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που περνάει εκεί τις διακοπές του! Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κρίση και προέβησαν σε μια κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών και στην προσήλωσή τους προς μια ολοκλήρωση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Εξήραν μάλιστα τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ως προς την εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής τους, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας για να θωρακίσουν τον τραπεζικό τους κλάδο και την οικονομία τους γενικότερα. Οι δύο υπουργοί, τέλος, τόνισαν πως Γερμανία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την σταθερότητα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια ώρα όμως που Γκάιτνερ και Σόιμπλε προχωρούσαν σε «κατευναστικές» των αγορών δηλώσεις, στη Γερμανία τα πνεύματα οξύνονταν επικίνδυνα!

Αρχής γενομένης από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Μόντι.

Ο κύριος Μόντι δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να αναλάβει δράση προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία και γενικότερα για να θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεών του μάλιστα προγραμματίζει να συναντηθεί, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν, που δημοσίως έχει κριτικάρει αρνητικά μια πιθανή περαιτέρω παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές.

Σε επίπεδο «λεκτικών εντυπώσεων» πάντα, τη Δευτέρα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέορκ Σρέιτερ, έσπευσε να δηλώσει πως «η Γερμανία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ», αλλά αρκετοί βουλευτές, ακόμα και του κυβερνητικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, τονίζουν πως η πρόθεση Ντράγκι να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά, δεν είναι «αρεστή» στην Γερμανία. Ενώ και ο χερ Σρέιτερ ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης.

Μπορεί οι κινήσεις Ντράγκι να προκαλούν δυσφορία στο Βερολίνο, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όμως προκάλεσαν έκρηξη!

Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung, δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις "υποθέσεις εργασίας" του επειδή θα είχε "τεράστια αρνητικά επακόλουθα" και επέκρινε όσους επιχειρηματολογούν για το αντίθετο, «φωτογραφίζοντας» τόσο τον Γερμανό Αντικαγκελάριο Ρέσλερ, όσο και πολλούς πολιτικούς της χώρας, λέγοντας ότι "όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης". Κατέληξε δε, διερωτώμενος «για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;»!

Αυτά τα … ερωτήματα προκάλεσαν την οργή πολλών στην Γερμανία, με τον πρόεδρο του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χόρστ Ζεεχόφερ να χαρακτηρίζει «οριακές» τις δηλώσεις Γιούνκερ και τον γενικό γραμματέα του CSU Αλεξάντερ Ντομπρίντ να διερωτάται δημόσια «αν ο κ. Γιούνκερ είναι το σωστό άτομο για το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup»!
Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι την Πέμπτη, με τα σενάρια για την ατζέντα της συνάντησης να κάνουν λόγο ακόμα και για μια νέα συμφωνία των δύο ηγετών «για νέες κινήσεις καταπολέμησης της κρίσης χρέους»…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου