ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρες οι συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος, λέει η Λαγκάρντ

πρόωρες-οι-συζητήσεις-για-παράταση-το-239390

Θετικά αποτιμά τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο δίκτυο του CNBC η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από την απόφαση της κυβέρνησης συνεργασίας πρώτα να προχωρήσει σε εφαρμογή μέτρων και ύστερα να θέσει ζήτημα αλλαγής στόχων.

«Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πως πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητά στην εφαρμογή του πρόγραμματος. Θεωρώ ότι αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό. Αυτή η αλλαγή υφίσταται πλέον, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει ώστε να έχουμε καλύτερο διάλογο με τις Αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει περισσότερο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που απαιτούνται η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε πως οι συζητήσεις είτε για παράταση, είτε για πρόσθετη χρηματοδότηση είναι πρόωρες.

«Προέχει η αλλαγή νοοτροπίας, η σωστή αποτύπωση των γεγονότων και ακολούθως η συζήτηση με τις Αρχές για να διαπιστώσουμε πως προσεγγίζουν την κατάσταση με τη νέα τους στρατηγική», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως οι κυβερνώντας στην Ελλάδα «πρέπει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα περισσότερο από το να μιλάνε για αυτό».

Όπως τόνισε στις μεγάλες συμφωνίες στην Wall Street η πλευρά που έχει το πλεονέκτημα συνήθως ζητά να δει το χρήμα στο τραπέζι και ύστερα να διαπραγματευθεί. Στην περίπτωση δε απελπισμένων κρατών (όπως η Ελλάδα) και πιστωτών έσχατης ανάγκης όπως το ΔΝΤ σημείωσε πως τα πράγματα έχουν ως εξής: «Δείξε μου την πρόοδο, και μετά λαμβάνει τα χρήματα», υπεγράμμισε.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε το ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες και τεράστιες προσπάθειες οι οποίες συχνά υποτιμούνται

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου